Zegekruid met decoratieve lampionnetjes

Zomaar vanzelf kwamen ze een paar jaar geleden in onze tuin. Grote planten met mooie paars/blauwe bloemen, Zegekruid. Na de bloei ontstaan sierlijke lampionnetjes.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes, paarse bloem

Snoeien

De planten kunnen breed en groot worden, vorig jaar was een wel twee meter hoog tegen de schutting gegroeid. Nu hingen er een paar planten over het pad, dus ze moesten gesnoeid worden. De takken legde ik daarna op de kliko’s en haalde de bladeren eraf.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes. De plant moest gesnoeid worden. Hij was zo groot geworden en hing over het pad.

Lampionnetjes

De lampionnetjes bleven aan de takken zitten. Misschien drogen ze wel mooi op en kan ik de takken met lampionnetjes gebruiken in een boeket of iets dergelijks. Misschien is het ook wel te nat, we zullen zien.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes. De bladeren zijn verwijderd en de lampionnetjes blijven zitten. Kijken of het mooi opdroogt.
Zegekruid met decoratieve lampionnetjes. De bladeren zijn verwijderd en de lampionnetjes blijven zitten. Kijken of het mooi opdroogt.

Tuindecoratie

Of het drogen wel of niet lukt… voor nu hebben we een mooie gedecoreerd mandje in de tuin.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes. De bladeren zijn verwijderd en de lampionnetjes blijven zitten. Een mandje vol. Decoratie!

Deze tak heeft al een lampionnetje dat aan de plant gedroogd is, hopelijk worden ze allemaal zo.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes. De bladeren zijn verwijderd en de lampionnetjes blijven zitten. Een lampionnetje is al gedroogd aan de plant, hopelijk drogen ze allemaal zo mooi op nu het gesnoeid is.

Uitzaaien

De planten die ik gesnoeid heb bloeien nog steeds. Die laat ik staan om de lampionnetjes aan de plant zelf te laten drogen. De bessen die in de lampionnetjes zitten zullen uiteindelijk barsten en de zaadjes die er dan uitvallen zorgen volgend jaar weer voor nieuwe planten.

De eenjarige planten laten zich makkelijk uit de grond trekken, dus als ze op plekken groeien waar het niet de bedoeling is, dan is dat geen probleem.

Zegekruid met decoratieve lampionnetjes, paarse bloem

Een heel fijn weekend!

Groetjes van Alja 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *