Je zou denken dat het in oktober wel zo’n beetje klaar is in de moestuin, maar afgelopen weekend hebben we nog gepoot en gezaaid. Lees meer…
Winterplantuien
Bij zaadhandel Van der Wal in Hoogeveen kochten we een netje Shakespeare winterplantuien. Het is een van de sterkste winterplantuien die er is.
Het voordeel is dat je nu kunt poten en in maart van het loof kunt eten als bosui én als het weer meezit al vroeg in mei verse uien kunt oogsten. Heerlijk.
Pootraster
Met een stok plat op de grond maakten we een raster in het zand en op de kruisingen drukten we met het uiteinde van de stok een gat in de grond, daar gingen de plantuien de grond in. Heel handig.
Ik moest een paar keer midden in het bed stappen om overal bij te kunnen, vandaar die rare voetstappen in het midden😁
Knoflook kweken
Bij de supermarkt kocht ik 3 netjes met biologische knoflook.
Gewone knoflookbollen zijn soms met een goedje behandeld tegen uitlopen. Biologische bollen niet, dus is het (bio)logischer om deze te kiezen.
Stuiterknoflook 😬
Bij de moestuin aangekomen had ik nog 1 netje in mijn fietskrat. Blijkbaar waren er 2 netjes uitgestuiterd (zie hier voor mijn fietskrat). Eén netje heb ik weer terug kunnen vinden.
Knoflooktenen
Bij de moestuin peuterde ik de 6 bollen los en scheidde de dikke knoflooktenen van de kleine en platte teentjes. Uit dikke tenen groeien dikke bollen en dat is wat we willen.
Kleine teentjes
De kleinere teentjes mochten eerst mooi poseren, want ze zagen er mooi uit met hun roze velletjes. Daarna gingen ze mee naar huis, want ook al zijn ze wat kleiner, ze smaken prima.
De velletjes gingen op de composthoop.
Voor de knoflooktenen maakte ik ook een raster, alleen nu wat dichter op elkaar. Er zat ongeveer 15 cm tussen.
Drie rijen van 15 tenen, als die allemaal goed aanslaan, hebben we volgend jaar een flinke oogst.
Thuis knoflook kweken in tuin of pot
Heb je geen moestuin, dan kun je ook prima thuis knoflook kweken. Steek een paar teentjes van je (biologische) knoflook tussen de planten in de tuin. Of in een buiten pot (eventueel met bloembollen). Super makkelijk. Let er alleen op dat de knoflook niet met de ‘voeten’ in het water staat, want daar kunnen ze niet zo goed tegen.
Winterpostelein zaaien
Winterpostelein zie je niet vaak in de supermarkt. We hebben het eens in een biologisch groentepakket gehad en het was lekker.
Dit zakje zaad kocht ik ook bij zaadhandel Van der Wal.
Zaaitijd winterpostelein
Zoals je hieronder kunt lezen is de zaaitijd tussen begin juli en half september. Tsja, het is al begin oktober. Toch heb ik het gezaaid. Het valt altijd te proberen.
Nu ik het nog een keer doorlees zie ik dat ik iets niet helemaal goed heb gedaan. Ik heb de zaadjes met een heel dun laagje aarde bedekt en dat moet dus niet.
We zullen zien of het op komt.
Kale vorst
Op het zakje staat: ‘Bij kale vorst wordt de kleur van het blad minder mooi en is afdekken gewenst.’ Dat moest ik even opzoeken hoor. Kale vorst is als de de luchtvochtigheid laag is en er geen vocht op de plantjes zit door bijvoorbeeld dauw. Aha…
Voor het afdekken heb ik nog wel vliesdoeken liggen.
Dode dagpauwoog
Toen ik klaar was met alles zag ik in het schuurtje nog een dagpauwoog voor het raampje zitten. Heel voorzichtig liep ik er naar toe om een foto te maken. Hij/zij bleef heel rustig zitten.
Hij bleek dood. Tsja, dat hoort er ook bij in de herfst.
Voortgang
Hopelijk kan ik jullie binnenkort de uitlopende uien, knoflook en de jonge plantjes van de winterpostelein laten zien. Ik ben benieuwd.
Groetjes van Alja 😃