Tekening van oude boerderij in Staphorst

In het voorjaar kocht ik een I-pad pro. Mooi ding. Het leuke is dat je daar op kunt tekenen, bijna als op een vel papier.

Ik zocht op internet een foto van een oude boerderij en tekende die na om te oefenen met de mogelijkheden.
Op de I-pad kun je een foto in het tekenprogramma laden en het dan overtrekken. Dat is makkelijk. Daarna kun je het inkleuren. Ik kende het nog niet zo goed en heb helaas een heel klein formaat gekozen, waardoor het niet zo scherp is geworden.

Waarom heb ik het niet in een bericht gezet? Tsja, dat wilde ik doen, maar ik vroeg me ineens af of dat wel mocht. Ik besloot om het aan de eigenaar van de foto te vragen. Eerst kon ik de foto van de oude boerderij niet terugvinden. Na lang zoeken bleek het een foto van het openluchtmuseum in Arnhem te zijn.

Ik stuurde een mail naar het openluchtmuseum en kreeg als antwoord dat ik de foto mocht gebruiken met vermelding van de herkomst. Fijn.
De foto is dus van het openluchtmuseum en gemaakt door Hans van Beelen in 1944, hij was toen in dienst van het museum. Het gaat om deze foto:

Foto van boerderij in Staphorst uit 1944. Met een rieten dak. #Staphorst #boerderij #Overijssel
De oude foto van Hans van Beelen, zoals het in 1944 was

En toen bleef het er bij om er een bericht van te maken. Maar hier is de tekening dan alsnog:

Staphorst. Gemaakt op I-pad pro. Nagetekend van foto uit 1944. #Staphorst #Overijssel
De tekening

Ik maakte de tekening in grijstinten, aangezien de foto ook in zwart-wit was.

De beschrijving van het openluchtmuseum geeft aan dat links een bakkerswoning was en rechts een keuterij (dat is een kleine boerderij waar een boer (keuterboer) woont met een klein stukje land dat hij meestal in pacht heeft).

Zou deze boerderij nog bestaan? Zo ja, waar dan? Ik kon mij deze boerderij niet voor de geest halen? Mijn broer wist wel welke boerderij het was. Ik ben er zo vaak langs gekomen.
Dat wilde ik nog eens goed bekijken. Dus met de camera op pad. En ja hoor, dezelfde boerderij, maar toch ook weer niet. De buurvrouw gaf aan dat de boerderij ooit verbouwd is.

Hier een foto van de boerderij zoals hij er nu in 2019 uitziet.

Boerderij in Staphorst 2019. #Staphorst #Overijssel #boerderij #rietendak
Zo is het nu

De bakkerswoning is geen bakkerswoning meer en de keuterij is helemaal verdwenen. Er is zijn dakramen in het rieten dak en de voorgevel is ook niet helemaal hetzelfde. Verder kun je door de heg niet meer zoveel van de boerderij zien.

Misschien is het makkelijker te vergelijken in zwart-wit, net als de foto uit 1944. Dus hier is hij ook nog in zwart-wit.

Boerderij in Staphorst 2019. #Staphorst #Overijssel #boerderij #rietendak
… en in zwart-wit

Op de site van het openluchtmuseum staan veel meer foto’s uit vroeger tijden. Erg leuk om te zien. Wat zou ik graag even met mijn camera in het vroegere Staphorst rondlopen.

Groetjes van Alja 🙂
3 Replies to “Tekening van oude boerderij in Staphorst”

  1. Dag Alja. Ik ben vaak in dat boerderijtje geweest. Mijn overgrootouders woonden daar…..
    Het is jaren geleden opnieuw opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *