Maandagavond kreeg ik onverwacht een pot kefir met korrels erin om zelf kefir te maken. Wat een leuke verrassing. Maar wat is het eigenlijk en hoe maak je het?
Bij de ledenvergadering van de natuurbeschermingsvereniging kwam iemand binnen met een pot. In de pot zat een witte vloeistof.
Het bleken kefir korrels te zijn in een laagje melk. Hij vroeg wie er belang bij had. Nou, dat hoefde hij geen twee keer te vragen. Ik had er wel eens wat over gehoord en wilde het dolgraag uitproberen. Altijd leuk, zoiets nieuws.
Aanwijzingen
Ik kreeg wat aanwijzingen mee over het maken van kefir drank. Zoals mij uitgelegd was deed ik er thuis direct nog wat melk bij. De volgende ochtend roerde ik het door met een houten lepel, want metaal mocht absoluut niet, daar kunnen de kefir korrels niet tegen.
Wat is kefir
Ik ging nog wel even zoeken op het internet naar informatie over kefir. Het is een soort schimmel met gist die de melk fermenteert tot kefir. Het lijkt wat op yoghurt. Het is een soort probiotica dat erg gunstig is voor de darmen. Alleen maar mooi.
Zeven
Dinsdagavond bekeek ik de kefir en het zag er al dik uit, dus besloot ik het te zeven. Ik had echter wel een uitdaging: de kefir korrels mogen niet in aanraking komen met metaal… laat ik nou een metalen zeef hebben. Toen dacht ik aan mijn boerenbont uitlekschaaltje voor fruit. De kefir korrels zagen er wel groot genoeg uit, ze gingen vast niet door de gaatjes.
De kefir zag er al dik uit zoals je ziet.
Ik zette het uitlekschaaltje op een bruin glazen kommetje en daar ging de inhoud van de pot in. Spannend.
Het ging prima. Nu kon ik de korrels ook eens goed bekijken.
Ik had op het internet al gelezen dat het net bloemkoolroosjes lijken en ik zie de gelijkenis.
De korrels gingen weer in de pot (die ik eerst goed omgespoeld had).
Ik vulde de pot met een nieuwe lading melk en zette hem met de deksel erop in een keukenkastje.
De uitgelekte kefir zag er goed uit. Ik wilde op de foto laten zien dat het best wel dik was, maar dat is niet zo goed gelukt. Ik zette het schaaltje in de koelkast met een bord erop.
Toetje
Vandaag, na het avondeten, heb ik de kefir als toetje opgegeten met biologische ahornsiroop erin. Het was erg lekker, een soort yoghurt. Ik mocht alles alleen opeten, want de rest zag het nog niet zo zitten. Dat vond ik helemaal niet erg 🙂
Vandaag las ik pas dat ik eigenlijk een laagje van de ‘oude’ kefir bij de nieuwe melk in de pot had moeten doen en dat de melk op kamertemperatuur moest zijn. Ik heb net nog even gekeken, maar het lijkt helemaal goed te gaan.
Uitdelen
Het blijkt dat de kefir korrels (het wordt ook wel kefirplantje of yoghurtplantje genoemd, maar het is geen echt plantje) langzaam steeds groter worden. Je kunt dan meer kefir tegelijk maken. Ook kun je anderen blij maken met kefir korrels zodat zij ook hun eigen kefir kunnen maken. Helemaal leuk!
Groetjes van Alja😀
Wat een super leuk experiment. Fijn dat het ook lekker smaakte. Groetjes Chantal
Dank je Chantal. Kom je eens gezellig wat kefir korrels ophalen?