Uit een klein oud vogelboekje uit 1964 knipte ik 16 mooie plaatjes van vogels in de winter.
Op de plaatjes staan gekleurde vogels met een zwart-witte achtergrond, zoals takken en vogelhuisjes met sneeuw.
Kaartjes met vogeltjes uit een oud boekje
Met de uitgeknipte vogeltjes wil ik kaartjes maken. Van ieder kaartje schrijf ik dan een blog, zodat er steeds één of een paar vogeltjes in de spotlights staan.
Waarom
Waarom ik zo’n mooi boekje nou aan stukken knip? Ik ben aan het opruimen.
Als ik het boekje naar de kringloop breng, komt het misschien bij iemand in de kast te staan en ziet niemand de vogeltjes. Als ik ze echter uit knip en als kaartje op dit blog zet, kan iedereen die komt kijken de mooie plaatjes zien 😀
Vogeltjes uitknippen
Zoals ik al schreef knipte ik eerst alle 16 plaatjes uit.
Kaartje maken
Een witte kaart leek me mooi en simpel. Uit zwart papier sneed ik een rechthoek die iets kleiner was dan de kaart.
Het zwarte rechthoek plakte ik op de kaart. Ik koos voor zwart, omdat daar op de uitgeknipte vogeltjes mooi uitkomen.
Musjes
Ik koos een plaatje uit van vogeltjes die iedereen wel kent, musjes. Maar wist je al dat er verschillende soorten musjes zijn? Zo is er huismus, maar ook bijvoorbeeld de ringmus, de heggemus, de grasmus, de roodmus en de sperwergrasmus. (In een bericht van vorig jaar over ‘mooi Staphorst’ staat nog een foto van een grasmus, even kijken? Klik hier)
In dit geval de huismus en de ringmus. Ik had hier de kaart op een zwart papier gelegd, het lijkt net of er nog een zwarte rand om het kaartje zit, maar dat is dus niet zo.
Huismus toen en nu
Ik was niet van plan de beschrijving van de huismus erbij te doen, vandaar de donkere schaduw op de foto. Toch heb ik het er wel bijgedaan, omdat het zo opvallend is dat hier gesproken wordt over de meest voorkomende broedvogel. De Latijnse naam is Passer domesticus.
Ook staat er dat de huismus met allerlei middelen bestreden wordt en de wetgever de mus ‘vogelvrij’ (leuke woordspeling) verklaard heeft, omdat de grote troepen mussen zeer schadelijk zijn.
Het was in 1964 dus heel anders gesteld met het mussen bestand dan nu, want de mus staat nu op de rode lijst.
In 2017 had ik een verhaaltje vanuit de tuinvogels geschreven. Daar had ik toen zin in, haha. In dit blog zie je veel huismussen op de foto’s.
Wil je dit nog lezen, dan kun je hier klikken. Het heet: ‘De strijd om de pindakaaspot.
Ringmus
De bovenste vogel op het kaartje is de ringmus. Op het plaatje kun je het verschil zien met de huismus goed zien.
Ook hier heb ik de beschrijving van de ringmus er maar bij gedaan. De Latijnse naam is Passer montanus.
Om meer te lezen over de rode lijst waar de mussen op staan en verdere aanvullende informatie over mussen verwijs ik naar de mooie site van de vogelbescherming. Klik hier om daar meer te lezen.
Groetjes van Alja 😃