Kerstlichtjes in de buxusstruik

De buxus bij de voordeur is voorzien van kerstlichtjes. Er was geen stopcontact in de buurt. Dan maar lichtjes op batterijen. Ze waren alleen niet geschikt voor buiten. Ik bedacht een simpele oplossing.

Ook kocht ik een mini-kerstster. Kerststerren zijn zo fotogeniek. Lees je mee?

Spik en span

6 november maakte ik het spik en span bij de voordeur. Straatje geboend en mosvrij (slechts een stukje ๐Ÿ˜‰). Bloempotten schoon. Pompoenen ernaast. Om dit bericht nog even terug te lezen, kun je hier klikken.

Vanochtend, een dikke maand later, zag het er zo uit.

buxus | gaultheria | bergthee | pompoenen | bladeren

Pompoenen

Nog prima te doen, alleen zijn pompoenen bij de voordeur zo herfstig, terwijl alles om ons heen kerstig wordt. Daarom heb ik dat vanmiddag maar eens aangepakt.

De pompoenen zaten onder het opgespatte zand en er kleefden blaadjes aan. Ik heb ze schoongeveegd met de stoffer. Ik denk dat ik een van mijn zussen blij kan maken met de pompoenen, want die vinden ze erg lekker.

En ja, ik geef toe, ik moet de kliko’s ook nodig eens schoonmaken, ze zien er niet uit.

Pompoenen op de kliko's

De pompoenen liggen netjes naast elkaar te wachten op wat komen gaat. Soepie? Puree? Stoofpot?

Eentje houd ik toch achter, want ik heb een recept gezien van pompoenpannenkoekjes. Die lijken mij zo lekker. Voor de rest van ons gezin ‘mag’ ik niets meer met pompoen klaarmaken ๐Ÿ™, maar pannenkoekjes kan ik natuurlijk prima voor mijzelf klaarmaken ๐Ÿ˜‹.

De pompoenen moeten nu plaats maken voor de kerstversieringen #kerst

Blaadjes

De blaadjes die zich tegen en tussen de potten en pompoenen hadden verzameld heb ik bij elkaar geveegd. Het stoffer-en-blik is een verjaardagscadeautje van de Welkoop (slimme actie, iedere keer als ik het gebruik denk ik aan de Welkoop).

stoffer en blik | blaadjes

De blaadjes gingen niet in de kliko, maar in de voortuin. Ik verdeelde ze tussen de kruiden. De laurierstruik heeft het altijd nog gered in de winter, maar de blaadjes geven dan nog wat beschutting.

Blaadjes blijven in de tuin | laurierstruik | rozemarijn #humus

Gezonde bodem

Tijdens de ledencontactavond van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. was er een lezing van Marc Siepman. Hij vertelde over de bodem, de diertjes en schimmels die erin leven en over het verloren gaan van de biodiversiteit door onder andere het schoonheidsideaal van de mensen.

Het komt er op neer dat alles wat je uit en van de grond haalt, de bodem uit balans brengt. Laat daarom de blaadjes en dode planten zo veel mogelijk op de grond liggen, dat is ook nog eens makkelijk.

Wil je er meer over weten, dan is het een echte aanrader om eens op de site van Marc Siepman rond te neuzen. Er staan filmpjes, (gratis) cursussen en informatie op de site. Klik hier.

Waterdicht

Nu alles netjes was, moesten er nog lichtjes in de buxusstruik komen om het een beetje kerstig te maken. Er zat alleen geen stopcontact in de buurt, daarom had ik bij de Action een lichtsnoertje gekocht dat op batterijen werkt. Het kostte nog geen euro.

Het lichtsnoertje was echter niet geschikt voor buiten. Daar moest toch wel een oplossing voor te vinden zijn…

Kerstlichtjes op batterijen | waterdicht maken #kerst

Gewapend met een boterhamzakje en twee sluitinkjes ging ik de uitdaging aan.

Kerstlichtjes op batterijen | waterdicht maken #kerst

Het batterijgedeelte ging in het boterhamzakje en met een sluitinkje bond ik het dicht. Het stuk van het boterhamzakje dat over was deed ik weer terug om het batterijgedeelte en ook dat maakte ik vast met een sluitinkje.

Kerstlichtjes op batterijen | waterdicht maken #kerst

Zo moet het waterdicht zijn…. We zullen wel zien of het een goede oplossing was.

Mooi wegwerken

Het lichtsnoertje ging in de buxusstruik. Maar nu lag er zo’n lelijk plastic ding in de pot. Dat was natuurlijk geen gezicht.

Kerstlichtjes op batterijen | waterdicht maken | kerstlichtjes in de buxus #kerst

Dat moest ik nog zien weg te werken. Even denken… ja, er konden wel wat takjes van de coniferen af geknipt worden. Zo gedacht, zo gedaan. De takken gingen ook in de pot en het lelijke plastic geval was aan het oog onttrokken.

Het batterijdoos is weggewerkt met coniferentakjes #kerstlichtjes #kerst

Tot zover de kerstlichtjes. Als het donker is nog een foto maken met de lichtjes aan.

Boodschappen

Bij Boni lag er een lekker dik kerstnummer van Boodschappen bij de kassa. Ik heb het al wat doorgebladerd en er stonden op het eerste gezicht lekkere recepten in.

Boodschappen | blad van Boni supermarkt | kerstnummer | kerst met een goed gevoel #kerst

Kerstster

Dit blog ben ik drie jaar geleden begonnen met een bericht over kerststerren (even kijken? klik hier).

Bij de Lidl verkopen ze deze week kerststerren. Mini’s, middel en grote exemplaren. Ik daar wat boodschappen en nam een kerstster mee, een mini-exempaar.

Mini-kerstster | Euphorbia #kerst
Mini-kerstster | Euphorbia #kerst

Om te laten zien dat het echt een mini-exemplaar is zette ik er een gewoon koffiekopje naast voor de foto. Die foto is echter mislukt.

Ik heb nog geen bestemming voor het kerststerretje. Heb ik wel zo’n klein bloempotje?

Totdat ik weet wat ik ermee ga doen kan het plantje wel in het koffiekopje staan en daar heb ik wรฉl en foto van die gelukt is.

Mini-kerstster | Euphorbia #kerst

…en dan kan ik het niet bij รฉรฉn foto laten ๐Ÿ™‚

Mini-kerstster | Euphorbia #kerst
Mini-kerstster | Euphorbia #kerst
Mini-kerstster | Euphorbia | kerstboom op achtergrond | bokeh #kerst

Lichtjes in het donker

Toen het donker was ging ik nog gauw even naar buiten om een foto te maken van de buxusstruik met kerstlichtjes er in. De foto is niet echt scherp, maar je kunt wel zien hoe het er in het donker uitziet. Ik had geen zin om weer de kou in te gaan voor een nieuwe foto ๐Ÿ˜Š

Kerstlichtjes in de buxusplant #kerst

Er was ook een langere versie van het lichtsnoer te koop, deze was twee keer zo lang. Die had ik beter kunnen kopen, want het zijn wel weinig lichtjes. Nou ja, dat weten we dan voor volgend jaar, want dit laat ik mooi zo zitten.

๐ŸŒŸ๐ŸŽ„Gezellig die decembermaand ๐ŸŽ„๐ŸŒŸ

Groetjes van Alja ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *