Een schouw van karton + werkbeschrijving

Ik ben blij te kunnen schrijven dat de schouw van karton klaar is. In mijn vorige blog liet ik de tussenstand zien. Er moest toch nog heel wat gebeuren. Ik zal in deze blog laten zien wat ik allemaal heb gedaan.

Eerst laat ik even zien hoe het eruitzag voordat de schouw er stond. De kerstrozen staan voor het raam, de kerstboom staat er en ook onze oude bank (met kleed erop, want het zit nog zo lekker).
Zo was het.
Twee grote dozen van koel-vriescombinaties.
Ritsen.

Om karton te kunnen buigen op de plaats waar jij het wilt, zul je het karton eerst moeten ritsen. Met een scherp mesjes snijd je het karton half in langs een liniaal. Ik heb een waterpas gebruikt omdat ik niet zo’n lange liniaal had.

Buigen maar. Een mooie scherpe hoek ontstaat.
Meten, ritsen, buigen en plakken totdat alles naar wens is.

Om alles aan elkaar te maken heb ik gewone tape gebruikt, omdat ik dit in huis had.

Reliëf aanbrengen.

Om reliëf aan te brengen heb ik een stuk karton op de schouw geplakt. Ook heb ik twee deksels van de pindakaaspotten erop geplakt. Upcyclen.

Met instantvuller de tape wegwerken.

Op gladde tape zou geen verf hechten. Bovendien wilde ik graag dat de schouw eruit zou zien alsof het uit steen gehakt was. Ik besloot om de tape daarom weg te werken met instantvuller. Een plamuurmes was daarbij erg handig. Ook gebruikte ik nog een kwast voor wat meer effect.

Er stond nog een restje muurverf. Met een blokkwast heb ik dit erop gesmeerd. Dat ging lekker snel en makkelijk.

Daarna heb ik op het internet plaatjes van brandende open haarden opgezocht om te zien waar de schouw zwart werd door het vuur. Met een sponsje en gele, bruine en zwarte verf heb ik geprobeerd roetaanslag in de schouw na te maken. Dit vond ik toch wel het spannendste deel. Ik was bang dat ik al mijn werk zou verprutsen. Toch ben ik maar gewoon begonnen. Ik heb hier geen foto’s van gemaakt, vergeten.

Toen de verf op het sponsje bijna opgedroogd was, heb ik het nog voorzichtig op de randjes van de schouw gedept om ervoor te zorgen dat de schouw niet zo spierwit bleef. Daarna heb ik het met een vochtige doek nog wat uitgewreven.

Ook het rooster is van karton.

Op het internet heb ik een geniale manier gevonden om een rooster en verkoolde houtblokken te maken. Ik heb het proberen na te maken. Zo goed als het daar staat is het mij niet gelukt, maar ik ben er toch best tevreden over.

Houtblokken maken van karton.

Twee stukken karton heb ik rond gebogen en het vastgeplakt. Als je dik karton hebt, kun je het stukje voor stukje op de rand van de tafel buigen. Daarna heb ik  het karton met een mesje bewerkt. Dat was best leuk om te doen, geen precisie werkje, maar gewoon wat raak snijden, horizontaal en verticaal tot je tevreden bent. Het rooster en de ‘houtblokken’ heb ik met plakkaatverf zwart geverfd, deze verf blijft mooi mat.

Ik wilde oranje lichtjes in het karton doen om het effect van een gloeiend houtblok te krijgen, maar ik kon alleen witte, gele en rode lichtjes vinden in de winkel. Het werden de rode. Er waren wel lichtjes die net vlammetjes leken, maar die vond ik te duur. Misschien volgend jaar.

DIY openhaardrek en haardhout van karton, schouw van karton, net echt, kerstdecoratie #kerst #winter #christmas DIY openhaardrek en haardhout van karton, schouw van karton, net echt, kerstdecoratie #kerst #winter #christmas

De schouw was klaar. Fijn. Ik was zo benieuwd hoe het zou worden als alles op de goede plek stond.

De bank werd verschoven en het schilderij vervangen door een spiegel. Ondertussen had ik nog een grote krans gemaakt, deze hing ik op de spiegel. Een kunstguirlande met lichtjes hing ik over de schouw. Het begon er op te lijken. Ik kocht nog twee kerstsokken. Ook zocht ik nog wat dennenappels in het bos.

Toen kon ik eindelijk bij de open haard zitten. Het leek warempel wel of het echt warmte afgaf, of was het van de inspanning…

Supergezellig! Kijk je nog even mee?

DIY schouw van karton | hoe maak je een schoorsteenmantel van karton | kerstdecoratie | werkbeschrijving | guirlande | kerstboom | gezellig #kerst #winter #christmasDIY schouw van karton | hoe maak je een schoorsteenmantel van karton | kerstdecoratie | werkbeschrijving | guirlande | kerstboom | gezellig #kerst #winter #christmasDennenappels met witte verf, rode mini kerstballen, kerstdecoratie #kerst #winter #christmasDIY schouw van karton | hoe maak je een schoorsteenmantel van karton | kerstdecoratie | werkbeschrijving | guirlande | kerstboom | gezellig #kerst #winter #christmasKerstdecoratie, twee gouden kerstvogeltjes, kersttakken, gezellig #kerst #winter

Deze twee tortelduifjes verhuisden zomaar van de kerstboom naar de krans boven de schouw. Ze dachten zeker ook dat het daar lekker warm was.

Groetjes van Alja
10 Replies to “Een schouw van karton + werkbeschrijving”

 1. Fantastisch! Deze ga ik zeker maken. En die houtblokken zijn perfect op deze manier. Bedankt voor de tips, nog heel even wachten en dan kan ik beginnen 🙂

  1. Wat leuk Wim dat je er ook mee aan de slag gaat. Ja, de houtblokken lijken bijna echt, hè? Ik ben blij dat je wat aan de tips hebt. Heel veel succes met het maken! 👍

  1. Hoi Kevin, helaas heb ik die nergens genoteerd. Het is ook al bijna een jaar geleden, dus ik weet het niet meer uit m’n hoofd. Het was wel een grote schouw. Ik heb de afmetingen toen zelf bedacht, dus misschien lukt het met een beetje fantasie? Wel een goed idee om de afmetingen bij een toekomstig project erbij te zetten. Veel succes als je er ook één gaat maken! Groetjes van Alja

   1. Geen probleem! Inmiddels heb ik de schouw staan. Nu nog helemaal afwerken. Heb je ooit met gesso gewerkt? Weet je of ik dit kan gebruiken om als eerste primer laag aan te brengen over karton en plakband?

    1. Ja, gesso is bekend. Ik denk dat het een goed idee is om dit als eerste laag te proberen. Ik ben wel benieuwd hoe je schouw eruit komt te zien! Heel veel succes. Groetjes van Alja

     1. Haha groot! 1,70 breed, 1,10 hoog en 40 diep! Heb net de eerste laag gesso erop gezet 👍🏻

 2. Jeetje, wat ben jij creatief zeg! Het ziet er super leuk uit! Erg leuk om jouw creatieve uitspattingen hier te kunnen volgen!

  1. Hoi Sonja, wat ontzettend leuk dat je mijn blog leest. Bedankt voor je reactie. Ik vind het ook erg leuk om hier te laten zien waar ik mee bezig ben. Hele fijne dagen gewenst! Groetjes van Alja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *