Zo haal je 2 witte kool salades en meer uit slechts 1 witte kool

Een witte kool kost niet zo veel, maar wat kun je er toch veel mee doen. Je haalt er met gemak twee flinke witte koolsalades uit en dan ook nog een kilo gesneden witte kool voor in de diepvries.


Die witte kool salade is zo heerlijk op een zelfgemaakt broodje kipshoarma.

hele witte kool

Recept witte kool salade

Haal zoveel mogelijk dunne bladeren van de witte kool. (Voor de salade wil je niet de dikkere bladeren binnen in de kool gebruiken.)

Rol de bladeren op om ze makkelijk in hele dunne reepjes te snijden.

Na veel snijwerk heb je zomaar 435 gram fijn gesneden reepjes witte kool.

Dat is wel veel voor 1 salade. Halveer dit zodat je ongeveer 200 gram hebt.

Was alles in water. De ene helft laat je goed uitlekken en kun je in de diepvries doen.

De andere helft laat je een half uur in zout water staan, daardoor schijnt het beter verteerbaar te worden. Ik weet niet of het klopt, maar ik doe het wel en het is altijd prima te verteren.

Ondertussen…

Terwijl de gesneden kool in het water staat, kun je de rest van de kool in stukken snijden en in de keukenmachine klein snijden als je die hebt. Anders wordt het schaven of nog meer snijden met je mes.

Het resultaat is een heleboel gesneden kool die je bijvoorbeeld door je bami of nasi kunt doen. In kant en klare groentepakketten voor bami en nasi zit ook witte kool. Samen met prei en paprika (heb ik ook gesneden in de diepvries) heb je dan je eigengemaakte groentepakket. Zo makkelijk en zoveel voordeliger.

In een ziplock zak met datum. Even platdrukken zodat het minder ruimte inneemt en je er makkelijker een bevroren stuk vanaf kunt breken al naar gelang de hoeveelheid die je nodig hebt.

Er blijft maar een klein beetje groente afval over van de witte kool.

Na een half uur… verder met de salade

Giet de reepjes witte kool in het zoute water af in een vergiet. Knijp de reepjes uit zodat het zo droog mogelijk wordt.

Maak een sausje van:

  • 2 eetlepels mayonaise,
  • 2 eetlepels karnemelk,
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 halve theelepel gemalen komijnzaad,
  • zout en peper naar smaak.

Doe dit sausje over de witte kool en hussel alles door elkaar.

Broodje shoarma

En dan… een bolletje met:

  • Een dun laagje sambal
  • Lekker veel witte kool salade
  • Bosuitjes of verse bieslook (groeit nu in de tuin)
  • Plakjes tomaat, plakjes augurk.
  • Heerlijke zelf gesneden en gekruide kipshoarma.
  • En als laatste knoflooksaus, natuurlijk ook zelf gemaakt.

Mmmmm.

Oké, ik heb geen kookblog, maar zoveel lekker eten van 1 witte kool kan ik jullie toch niet onthouden.

Eet smakelijk.

Groetjes van Alja 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *