In februari werd er in Staphorst een witte mol gevangen. Erg bijzonder.
Mollenvanger
Bij het Schot in Staphorst controleerde Hendrik Mussche zijn mollenklemmen. Wat een verrassing toen er ineens een witte mol in een van zijn klemmen zat.
Zeldzaam
Witte mollen worden heel af en toe gevangen. Als je googled op internet zie je wel nieuwsberichten over witte mollen. Ze zijn zeldzaam en als ze dan ook nog gevangen worden is dat echt een bijzonderheid. Gelukkig kon ik foto’s van de mol maken. De mol haalde natuurlijk ook weblog Staphorst en de kranten in de omgeving.
De mol is opgehaald door een preperateur uit Hardenberg. De mol wordt dus opgezet.
Albino
Albino’s komen bij mensen en dieren voor. Ze ontstaan als beide ouders een gen hebben voor albinisme en dan moet het gen ook nog eens dominant zijn.
Albinisme is aangeboren. Het pigment melanine ontbreekt in het haar en/of de huid, dit zorgt voor een gedeeltelijk of geheel witte huid en rode ogen. Die huid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel. Omdat bij de meeste soortgenoten wel pigment aanwezig is, wordt het gezien als een afwijking.
Gevaar
Albino dieren worden in het wild meestal niet erg oud. Voor de meeste dieren is het namelijk erg gevaarlijk om albino te zijn, want door de witte kleur val je als dier teveel op en ben je een gemakkelijke prooi. Ze missen een schutkleur. Ook verbrand de huid erg snel door het ontbreken van pigment.
Albino mol een uitzondering tussen andere albino dieren
Een albino mol is echter een van de weinige uitzonderingen. Hij leeft onder de grond, dus valt hij niet op als prooi. Ook zal zijn huid niet verbranden door gebrek aan pigment, want onder de grond schijnt de zon niet. Dan heb je ondanks deze voordelen toch wel erg pech als je dan net in een mollenklem loopt. Gelukkig maakt zo’n klem er meestal zonder pijn en in één klap een eind aan.
Toen mijn dochter de foto’s van de witte mol zag vond ze het net een ‘mol met schapenwol’. Daar heeft het wel wat van weg 🙂
Groetjes van Alja