Waarom ik eindelijk mijn foto’s mag bewerken

Foto’s bewerken in Photoshop zodat de foto er heel anders uit komt te zien. Het is iets wat ik graag doe en waar ik nu ook eindelijk iets mee mag doen! Waarom?
In mijn blog van gisteren schreef ik over de lezing van Andrea Gulickx. Ik eindigde dit blog met de volgende opmerking over beperkende gedachten:

“Wat mij vooral is bijgebleven van haar lezing is, dat als je gaat experimenteren met fotografie, je niet bang moet zijn dat andere mensen het niet mooi vinden.
Ik was er heel blij mee, want dat is toch wat ik ongemerkt en toch te vaak dacht sinds ik de fotocursus heb gedaan: ‘Wat zou een ander hier van vinden?’ en ‘Is deze foto wel volgens de regels?’ en vooral ‘Is de foto wel scherp genoeg?’.
Dit zijn eigenlijk erg beperkende gedachten en funest voor je creativiteit.”

Vrijheid
Het geeft zo’n vrijheid om je hier (weer) bewust van te zijn. Soms zit ik te experimenten met foto’s in Photoshop. Deze bewerkte foto’s sla ik dan niet op.  Eigenlijk wel jammer.
Ik ‘mag’ nu van mezelf deze bewerkte foto’s ook op mijn blog zetten, gewoon omdat het zo leuk is. Hé, maar zo was ik mijn blog toch eigenlijk ook begonnen?

Wat doe ik dan zoal met een foto?
Er zit niet echt een lijn is, vaak is het gewoon wat proberen en zien wat er gebeurd. Ik zet bijvoorbeeld de levendigheid op maximaal en schuif met de belichting of het contrast. Het is vooral proberen en ontdekken. Ik laat me dan verrassen. Omdat er in iedere foto weer andere kleuren en composities zitten, worden de foto’s niet hetzelfde.

Welke foto’s bewerken?
Foto’s die op zich niet zo mooi zijn, lenen zich juist goed om er mee te gaan experimenteren. Zo worden het vaak toch nog heel bijzondere foto’s. Je kunt alle foto’s gebruiken om te bewerken. In iedere foto zit kleur, die kun je veranderen.

Van muursterretje tot koraalrif
Ik had een paar foto’s gemaakt van het muursterretje dat op de kalkstenen in de tuin groeide. Dit is een algemeen voorkomend soort mos. Deze foto’s waren wat bleekjes. Ik ben ermee gaan experimenteren en de foto’s doen mij nu denken aan de koraalriffen in Curacao. De koraalriffen die ik jaren geleden zelf heb mogen bewonderen. (Wat mooi was dat 🙂 ) Je verwacht bijna dat er een papagaaivis of een murene om de hoek komt zwemmen.

schilderen met photoshop | muursterretje | koraalrif | mooie kleuren | mosschilderen met photoshop | muursterretje | koraalrif | mooie kleuren | mos

Dat de voorkant wat vlekkerig wordt, stoort mij totaal niet. Jou wel?

Groetjes van Alja
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *