Vogelgeluiden wandeling

Vanochtend ging ik weer mee met de wekelijkse wandeling van de natuurbeschermingsvereniging. Vandaag liep Martijn Bunskoek mee, hij kent heeel veel vogelgeluiden. Ik leerde veel nieuwe dingen, lees je mee?

Martijn heeft de studie bos- en natuurbeheer gedaan. Hij is nu ecoloog en zzp-er. Hij wordt veel ingehuurd voor het in kaart brengen van bijvoorbeeld het aantal vogels in een bepaald gebied. Zo heeft hij afgelopen week, in opdracht van Landschap Overijssel, de vogels in het Reestdal geïnventariseerd.




Werkgroep insecten
Onlangs is hij coördinator geworden van de werkgroep insecten bij de natuurbeschermingsvereniging. Heel fijn, zo’n bekwaam iemand bij de vereniging.

vogelgeluiden herkennen | boswandeling | natuurbeschermingsvereniging

Luisteren, bekijken en opzoeken
Toen ik hem vroeg hoe hij zo veel vogelgeluiden heeft leren kennen, antwoordde hij dat hij veel in de natuur naar de vogels heeft geluisterd. Als hij een vogel hoorde, keek hij met de verrekijker welke vogel het was.

Een Gecko en een app
Martijn werkt met zijn Gecko Sound Square speaker en zijn ANWB-vogelgeluiden app in het Engels. Deze app kost wat, maar dan heb je ook wat, namelijk de meest complete vogelgeluiden app die er is, volgens Martijn. Via bluetooth stuurt hij het vogelgeluid van zijn app naar de speaker. Door het geluid af te spelen met de speaker, reageren de vogels door terug te fluiten. Zo kan hij goed inventariseren hoeveel er van de vogels in het gebied zijn.

Gecko sound square speaker | vogelgeluiden herkennen | boswandeling

23 soorten in een uur
Zo hoorden we tijdens de wandeling heel veel vogels. Ik was mij niet bewust dat er zoveel verschillende vogels in ons mooie bos leefden. Zo hoorden we: zwartkop, goudhaan, vuurgoudhaan, grote bonte specht, zwarte specht, heel veel roodborstjes, boomklever, putter, appelvink, vink, houtduif, bonte vliegenvanger, koolmees, tjiftjaf, fitis, buizerd, boompieper, roodborsttapuit, sijsjes, groenling, zanglijster, kraaien en de gekraagde roodstaart. Dat zijn al 23 soorten in een dik uur. Ik denk dat als we doorgelopen waren dat we er nog wel meer hadden gehoord. Geweldig vond ik dat.

Parachuutje
We zagen een boompieper in zangvlucht. Het vogeltje ging in een schuine vlucht als een parachuutje naar de grond. Mooi om te zien.

Imiterende kraaien
Martijn vertelde dat kraaien heel goed kunnen imiteren. Zo imiteren ze bijvoorbeeld het geluid van een roofvogel, hierdoor raken alle dieren gestresst.   Vogels verlaten dan hun nest en de kraaien eten het nestje leeg.

Overwoekerd
De heide was op sommige plekken overwoekerd met braamstruiken. Dat is wel jammer voor de heide, maar zoals ieder nadeel zijn voordeel heeft, is dat ook hier het geval: de braamstruiken zijn heel goed voor de vlinders.

braamstruiken bedekken de heide in boswachterij De Zwarte Dennen | goed voor de vlinders

Draadjes
Je kent het vast wel… je loopt in het bos en overal zie je draden glinsteren in de zon tussen de bomen. Even later hangt er een draadje met een wormpje aan je pet, of het zit een wormpje op je jas. Geen reden om te gaan gillen. Het zijn de kleine larfjes van de lariksmot. Wist ik ook niet hoor!

lariksmot maakt fijne draadjes tussen de bomen | boswandeling | boswachterij De Zwarte Dennen #Overijssel
Een foto van een heleboel draadjes, alleen zijn de draadjes niet te zien 🤔

Onwetendheid of onverschilligheid?
We kregen het ook nog even over het gedrag van de mens in de natuur. Door onwetendheid (daar houd ik het maar op) maken ze veel dingen kapot. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die hun hond los laten lopen in het bos.

Er zijn een aantal vogels die laag bij de grond broeden waaronder de roodborsttapuit en de geelgors. Ook zijn er vogels die op de grond broeden, zoals de boompieper en de zeldzame nachtzwaluw.
Als de honden dan door het bos rennen kunnen ze (ongemerkt) makkelijk de nesten verstoren en zelfs helemaal verwoesten.

Dus hierbij een oproep aan de hondenbezitters om de hond aan de lijn te houden in het bos, of naar het speciale losloopgebied in het bos te gaan.

Zonnende adder
Op de heide zagen we een adder lekker in de zon. Hij kronkelde snel weg toen wij dichtbij kwamen. Helaas sneller dan ik een foto kon maken.

Goed werk, maar niet in het broedseizoen
Ook zagen we mensen aan het werk op de heide. Op zich goed werk, want ze trokken boompjes uit de heide waardoor de heide niet dichtgroeit. Toch is het nu niet verstandig om dit te doen om de reden die ik hierboven heb beschreven. In de jonge boompjes kan bijvoorbeeld makkelijk een nestje van bijvoorbeeld een geelgors zitten en deze nestjes vallen niet op. En wat te denken van de adders op de heide wonen? Hoe komt het dan dat die mensen er aan het werk zijn? Het zijn mensen die een werkstraf hebben en dit moeten doen. De gemeente is er al vaak over aangesproken door de natuurbeschermingsvereniging, maar blijkbaar trekt die zich er niets van aan, want het blijft maar doorgaan. Nou gemeente, het lijkt mij dat er in het broedseizoen toch ook wel andere klussen te doen zijn voor deze mensen.

Bosviooltje
Toen we bijna terug waren en over de parkeerplaatsen bij de bosvijver liepen zagen we dat er kleine viooltjes groeiden. Gelukkig liep Jan Paasman mee, hij weet zo veel over de planten. Hij keek het nog even na in zijn plantenboek. Het was het bleeksporig bosviooltje.

bleeksporig bosviooltje | boswandeling | staatsbosbeheer #zwartedennen #Overijssel

Wauw, de natuur is zo mooi. Fijne en leerzame ochtend gehad.

Ik schreef al eerder een blog over een wandeling met de natuurbeschermingsvereniging. Als je dit ook wilt lezen, kun je hier klikken.

Fijne paasdagen!

Groetjes van Alja 🙂




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *