Afgelopen zomer waren er drie kledingveilingen bij het museum in Staphorst. Hier werd Staphorster klederdracht bij opbod verkocht.
In Staphorst dragen nog enkele honderden vrouwen iedere dag de Staphorster klederdracht. Dat is best bijzonder, want in veel dorpen waar vroeger klederdracht werd gedragen, wordt dit nu alleen nog gedragen tijdens bijzondere dagen.
Helaas wordt het aantal vrouwen dat klederdracht draagt ook in Staphorst heel langzaam minder. De jongere generatie draagt de klederdracht niet meer.
Waarom een kledingveiling?
Als iemand die dagelijks de klederdracht draagt komt te overlijden, laat ze meestal een uitgebreide klederdracht garderobe na. Als er zijn geen erfgenamen meer zijn die het nog willen dragen, worden er vaak wel enkele stukken of setjes met toebehoren bewaard. Er blijft echter veel klederdracht over, deze wordt meestal verkocht, bijvoorbeeld tijdens een verkoopdag of een kledingveiling.
Kopers en kijkers
Tijdens een kledingveiling wordt er klederdracht aan andere Staphorster vrouwen verkocht die het aan hun eigen garderobe toevoegen. Er zijn echter ook veel toeristen die op de veiling af komen. Ook zijn er creatievelingen die de klederdracht kopen om er andere mooie dingen van te maken, want de stoffen die voor de klederdracht gebruikt worden zijn vaak van goede kwaliteit en hebben mooie motieven, of ze zijn bedrukt met prachtig Staphorster stipwerk.
Lijnen vol Staphorster klederdracht
Een uur voordat de veiling begint kunnen geïnteresseerden de stukken komen bekijken. Alles hangt dan aan lijnen tentoongesteld. Het is vaak verbazend veel. Dat is ook niet zo vreemd. De mooie klederdracht werd niet als een modeartikel na een of twee seizoenen afgedankt. Alles werd netjes bewaard.
Bieden
Iedereen die mee wil bieden kan zijn of haar naam op de lijst schrijven en krijgt dan een bordje met een nummer. De bekenden hebben vaak geen bordje nodig, want de veilingmeester en de medewerkers weten dan wel wie het is.
Eenmaal, andermaal…. vangen
Als de veiling begint laat de veilingmeester het stuk, of een combinatie van enkele stukken zien en vertelt wat het is. Dan kan het opbieden beginnen. Wil je het stuk kopen, dan steek je je bordje in de lucht (de bekenden alleen hun hand). Als je de hoogste bieder bent na het “eenmaal, andermaal…verkocht!”, gooit de veilingmeester het artikel naar je toe en kun je het opvangen. Dit lijdt soms tot hilarische situaties.



Ondanks dat de reden voor de veiling niet zo leuk is, is de veiling op zich een grappig en bijzonder gebeuren.
Kraplappen en schort
Tijdens de tweede veiling heb ik ook wat gekocht. Ik had nog nooit aan een veiling meegedaan en vond het bieden wel spannend. Het viel echter reuze mee. Gewoon je bordje in de lucht steken 🙂 Ik kocht een stapel kraplappen en een schort.





Staphorster stipwerk
Een aantal kraplappen waren bedrukt met mooie Staphorster stipwerk motieven. Die kan ik mooi als voorbeeld gebruiken voor het maken van stempels of laten zien bij een workshop Staphorster stipwerk.

Groetjes van Alja 🙂