Alles van een hele week in ÊÊn blog gestopt.
Uit eten bij Spoor 7, kastanjemeel maken, rokende theedoek, stipwerkbijeenkomst, gedroogde bloemen, kopje thee in de zon, sloot schouwen bij de moestuin, afval naast de glasbak en kunst van je kind inlijsten. Lees je mee?
Als je liever direct naar een onderwerp gaat, kun je het hieronder aanklikken.
- Uit eten bij Spoor 7 in Ommen
- Tamme kastanjes sorteren
- Hoe maak je tamme kastanjemeel?
- Pompoensoep, of toch niet?
- Rokende theedoek
- Bijeenkomst vakdrukkers Staphorster stipwerk
- Bloemen drogen
- Thee drinken in de zon
- Witte pony in Staphorster veld
- Sloot schouwen bij de moestuin
- Afval naast de glasbak
- Lijst de kunst van je kind eens in!
Uit eten bij Spoor 7 in Ommen
Voor mijn verjaardag had ik een etentje voor twee personen gekregen via een social deal. Super lief! Het was te gebruiken bij Spoor 7 in Ommen, een gezellige stationsrestauratie.
Hier zie je de place-mat die op tafel lag (dan heb je wat te lezen tijdens het wachten… voor het geval je niets te bespreken hebt đ
Wat aten we?
- Ossenhaascarpaccio
van ‘t Vechtdalrund
Ik was vergeten hier een foto van te maken. Het was lekker!
- Sallands beenhammetje uit de oven
dit gerecht is bekroond met een gouden ster tijdens de nationale vakwedstrijden
Ik was wat van mijn stuk gebracht toen ik dit ‘beenhammetje’ geserveerd kreeg. Het ‘-tje’ kun je rustig weglaten, alle mensen, wat een homp vlees. Ik voelde enige gelijkenis met Asterix en Obelix. Ik heb een paar stukjes ervan af gesneden en daarna de salade, de rabarber in het schaaltje en de grote frieten opgegeten, lekker.
De serveerster bood aan om de beenham in te pakken, zodat ik het mee kon nemen. Zou ze het vaker meegemaakt hebben dat mensen zich geen raad wisten met zo’n homp vlees? Tsja… Thuis in de diepvries gedaan en maar eens kijken of ik er netjes stukjes beenham met honing mosterdsaus van kan maken.
Het is zeker een geschikt gerecht voor mensen die van kluiven houden đ
- Suikerwafel
uit de oven met bolletje roomijs, warme kersen en slagroom
Mmmm, ik ben dol op toetjes.
Dat was een lekker en gezellig verjaardagscadeau!
Tamme kastanjes sorteren
Er valt aardig wat te lezen over tamme kastanjes op het internet. Een goede tip die ik las (ik weet niet meer waar) is dat je de kastanjes eerst in een emmer water moet doen. De kastanjes die gaan drijven zijn niet meer goed.
Beschadigde of te oude kastanjes komen boven drijven. De drijvende kastanjes kun je direct weggooien in de groene bak.
Ook tamme kastanjes waar een wormpje in zit komen boven drijven. Of er een wormpje in zit kun je ook zien doordat er een klein gaatje in de kastanje zit. Als je er veel hebt is er echter geen beginnen aan om ze stuk voor stuk te controleren op gaatjes
Ik heb natuurlijk even gecheckt of het klopte dat deze kastanjes niet goed waren. Ik heb er een doorgesneden en er zat inderdaad een wormpje in. Jakkes. Ik weet dat er voorspeld wordt dat we in de toekomst steeds meer insecten gaan eten in verband met het voedselprobleem en de groeiende wereldbevolking, maar ik ben daar nu nog niet aan toe. Brrr.
Dus wat mij betreft, gewoon weggooien die drijvende kastanjes
Op het dienblad liggen de tamme kastanjes die gingen drijven.
Hoe maak je tamme kastanjemeel?
Op de site van xandrabaktbrood.nl heb ik een makkelijke manier gevonden om kastanjemeel te maken van tamme kastanjes.
Nadat je de kastanjes gesorteerd hebt (zie boven) snijd je de kastanjes in vier stukken. Zo kun je de kastanjes makkelijk pellen.
De kastanjes die over waren gingen in een plastic zak in de koelkast, want het was inmiddels te donker om verder te gaan. In de koelkast blijven ze langer goed.
Deze gepelde kastanjes heb ik gedroogd in de voedseldroger. Ik heb daar geen foto van gemaakt.
Wil je zien hoe je iets droogt met de voedseldroger (ook wel dehydrator genoemd) dan kun je hier kijken hoe ik vorig jaar bieslook droogde, of hier hoe ik tomaten droogde.
Toen de kastanjes gedroogd waren, zaten de velletjes van de kastanjes los. Veel velletjes vielen er vanzelf al af. Ik heb gelezen dat de velletjes soms bitter kunnen zijn, dus ik heb de moeite genomen om ze er tussen uit te zoeken. Dat was wel even een klusje.
Daarna heb ik alles gemalen in de koffiemolen.
Dit was het resultaat đ
Pompoensoep, of toch niet?
Deze pompoen lag al gewassen klaar op de snijplank. Ik wilde pompoensoep maken… toen ik mij bedacht dat de staafmixer het pas begeven had. Sorry pompoen… een andere keer maar weer.
Rokende theedoek
Oeps, dit was niet zo leuk. Het kleine pitje van het gasfornuis was tijdens het eten per ongeluk aan blijven staan. Na het eten, tijdens het afruimen, was de theedoek op het gasfornuis gelegd, iets wat we anders nooit doen. Even later was mijn zoon zo opmerkzaam om te zien dat de theedoek lag te roken. Gauw de theedoek onder de kraan met een paar flinke gaten als resultaat. Dat was schrikken.
Bijeenkomst vakdrukkers Staphorster stipwerk
De mensen die in de loop van de jaren de vakopleiding Staphorster stipwerk hebben gevolgd, werden dit jaar weer uitgenodigd om naar de bijeenkomst vakdrukkers Staphorster stipwerk te komen. Het was bij museum Staphorst.
Er was een gezellig aantal vakdrukkers bij elkaar gekomen. Een collega vakdrukker Riek van de Bor had pepernoten versierd met Staphorster stipwerk. Leuk en lekker.
Na de koffie gingen we stempels maken. Stempels zijn een essentieel onderdeel van het Staphorster stipwerk. Zonder stempels geen stipwerk. Tijdens de opleiding hebben we allemaal geleerd hoe we stempels moeten maken, maar bij bijna niemand is het een favoriete bezigheid. Daarom hebben we deze vaardigheid nog weer extra geoefend.
Na de lunch kregen we uitleg over het stippen met stokjes op servies, met porseleinverf. Het heeft verwantschap met Staphorster stipwerk, maar de werkwijze is heel anders. Wel heel leuk om te doen.
Hier zie je drie foto’s van het schoteltje dat ik bestipt heb en daarna nog twee collages van creaties van collegavakdrukkers.
Lijkt het je leuk om ook een vakopleiding Staphorster stipwerk te volgen dan kun je contact opnemen met de stichting Staphorster stipwerk. Bij genoeg deelname gaat er begin volgend jaar weer een opleiding van start. Iedereen kan het leren!
Bloemen drogen
Voor een schoolopdracht mocht mijn dochter bloemen drogen. Mocht, want het was niet verplicht. Ruim twee weken lag er een grote stapel boeken op mijn werktafel. Daartussen zaten kranten met bloemen ertussen. Een rommelig gezicht, maar dat hadden we er wel voor over.
Toen de bloemen eenmaal op het papier geplakt waren, zag het er prachtig uit. Zie hier een paar van de opgeplakte, gedroogde bloemen: duizendblad, rode klaver en pitrus.
Mooi hè?
Thee drinken in de zon
Na schooltijd gezellig samen een kopje thee drinken.
Het hete water stond te dampen in de zon die op de tafel scheen. Ik pakte mijn camera er even bij om dit mooie, zonnige theemoment vast te leggen.
Witte pony in Staphorster veld
Sloot schouwen bij de moestuin
Vroeger werden de sloten geschouwd. De belangrijke sloten (de schouwsloten) werden dan gecontroleerd. Als de sloten dichtgroeiden werden ze uitgegraven. Dit was en is nodig zodat er voldoende water door heen kan stromen om  wateroverlast of verdroging tegen te gaan.
Jaren geleden werd dit afgeschaft en mochten de landeigenaren dit zelf doen. Na vele jaren is dit echter weer teruggedraaid. Het wordt weer door hogerhand geregeld om te voorkomen dat sloten, kanalen en waterbergingen dichtgroeien. Blijkbaar is dit toch nodig.
Ik ging zelf maar eens de sloot schouwen achter het weiland waar de moestuin is. De moestuin en het weiland zijn van mijn broer. In het weiland lopen twee koeien van iemand anders.
Met de camera liep ik het weiland door. De koeien waren zoals altijd nieuwsgierig wat ik aan het doen was. Ze liepen met me mee en hielden me goed in de gaten.
In het aangrenzende weiland lopen schapen. Deze waren minstens zo nieuwsgierig als de koeien, ook zij hielden mij goed in de gaten đ
Ik vond dat mijn broer de sloot mooi leeg had gehouden. Ook het land ernaast had een mooie lege sloot. Nou ja, mooi. Ik vind het op zich mooier als er bosjes in groeien, maar zoals ik hierboven al schreef is het tegen wateroverlast mooier als er niets in de sloot groeit.
Op de volgende foto zie je dat er bosjes langs de rand van de sloot groeien, dat vind ik toch wel sfeervol. Zo te zien is de sloot een eindje verderop wel aardig dichtgegroeid.
Tot zover de schouw zoals ik het zie. Het lijkt me prima op orde.
Nu ik toch bij de moestuin was, kon ik daar nog wel wat foto’s maken. Mijn broer had er net voor gezorgd dat er een flinke berg verteerde paardenmest in de moestuin lag. Een stuk beter dan kunstmest wat mij betreft.
Tussen het gras op een doorgang waren drie bloemen gaan bloeien, de herfststijlloos. Ze stonden in de schaduw. Kale stelen met mooie blauwpaarse bloemen erop.
Iets verder stonden de prachtige cosmea’s nog volop te bloeien. Met dit prachtige zonnige herfstweer groeien en bloeien deze bloemen vrolijk verder. Er zaten zelfs nog veel nieuwe bloemknoppen aan de planten.
Hier een mooie roze cosmea.
De witte cosmea is ook heel mooi. Hier eerst met een bruine, zanderige achtergrond…
…. en hier met een donkere achtergrond.
Wat een schoonheid!
Afval naast de glasbak
Weer iemand die zijn afval gewoon naast de glasbak zet. Nou ja….! Met hetzelfde gemak breng je het naar de kringloop en anders kan het bij je eigen afval.
Toegegeven, de kleur is wel mooi afgestemd op de glasbak đ
Lijst de kunst van je kind eens in!
Wat een mooie tekeningen en schilderijen nemen kinderen mee van school. Hoe leuk is het om een tekening of schilderij in te lijsten en op te hangen! Waardeer het werk en geniet ervan!
Weet je echt niet meer wat je ermee moet doen, gooi het dan niet weg voordat je er een foto van gemaakt hebt.
Mooi gemaakt toch?
Groetjes van Alja đ
Mooi schilderijtje. Niet weggooien hoor.
Soms weet je niet meer wat je wel en niet moet bewaren. Voorlopig hangt het netjes aan de muur đ
Mooi Alja! Ik ben wel heel benieuwd naar je voedseldroger. Het is toch ook mogelijk om dat in de over te doen?
Prachtig dat werkstuk van een van de kinderen op die muur.
De voedseldroger heb ik al weer een paar jaar en ik vind het heel makkelijk. Je hebt gelijk dat het ook in de oven kan, ik geloof op 40 graden en dan de ovendeur op een kier… maar mijn oven doet het alleen als de deur dicht is.
Ik zag afgelopen maand ook een voedseldroger te koop staan bij de Lidl.
Bedankt! Fijne week!
Hoi, ik herkende hem gelijk op de foto, ik heb dezelfde voedseldroger. Twee eigenlijk die ik samen heb gevoegd tot 1 hele grote van 10 lagen. Voorheen droogde ik wel eens wat in de oven, maar dit kost aanzienlijk meer stroom en je moet veel meer opletten dat het niet te heet wordt. Ook moet de ovendeur open blijven (op een kiertje, wat ik deed door een knijper op het deurtje te zetten. Maar wat ben ik blij met de aanschaf van mijn dehydrator! En na mij kochten ook mijn moeder, tante en beste vriendin een droger, aangestoken door mijn enthousiasme. Mijn toprecepten zijn: gedroogde appeltjes, kastanjemeel en als topper: boullionpoeder!!!! Ik kon mijn hand leggen op een paar megagrote (gratis) zakken met soepgroente, die gedroogd en daarna met kruiden en specerijen gemalen in de koffiemolen (die ik dus nooit voor koffie gebruikt, want dat drink ik niet…) Ook ideaal voor mensen met zoutarm dieet omdat je er zelf naar smaak zout aan toe kan voegen. En doe je er dan bv weer wat gemalen rode pepers aan toe is het ook weer beter voor de bloeddruk (pepers zijn bloeddrukverlagend). Dus twijfel je of het wat voor je is zo’n droger, je kunt hem misschien ook samen met iemand anders kopen…. Maar ik zou niet meer zonder willen!!