Hoe maak je (veel) prei schoon en hoe bewaar je het?

Als je een moestuin hebt, heb je soms van één product meer dan je op dat moment kunt gebruiken.

We hadden heel veel prei. Hier laat ik zien hoe ik het schoonmaak en op welke manieren ik het bewaar voor gebruik.
twee emmers met prei | laatste prei uit de moestuin

We hebben natuurlijk geen moestuin om de met zorg gekweekte groente weg te gooien. Dus er wordt vaak groente uitgedeeld en verwerkt om later op te eten.

Het is gewoon erg handig om eten op voorraad te hebben. Ook prei is erg handig.

Hoe maak je dit nou schoon?

Wassen
Eerst was je de prei onder een dun straaltje water. Zoals je op de foto ziet, zit er tussen de preibladeren uit de moestuin wel wat zand en soms blaadjes van de bomen uit de buurt. Die blaadjes moeten er echt uit, want die zijn zo vies. Eikenbladeren zijn erg bitter.

Eerst afspoelen dus voordat je het gaat snijden. Als je de blaadjes pas na het snijden gaat verwijderen, heb je heel veel werk, want dan zijn het allemaal kleine stukjes die in het water tussen de gesneden prei drijven.

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon

Snijden
Afhankelijk van je voorkeur kun je de prei in ringen snijden of in kleinere stukjes. In ringen snijden is het makkelijkst. Ik wil liever kleinere stukjes, daarom snijd ik de prei eerst doormidden.

Ik weet niet of een hakmes nou de beste optie is om groente te snijden, maar ik vind het erg handig.

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon | prei snijden

Weer wassen
Zand is niet zomaar uit de prei verdwenen, dus volgt er nog een grondige wasbeurt in drie stappen, waarbij niet te veel water wordt verspild.

Doe de gesneden prei in gedeeltes in een afwasteiltje met water en roer en hussel het goed door. Het meeste zand is dan weg en zakt naar de bodem. Het water uit het teiltje is het eerste spoelwater. Het is handig om dit water tussendoor te verversen.

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon | prei wassen

Dan kan de prei in de eerste emmer worden gewassen en daarna nog een keer in de tweede emmer. Dit water hoef je tussendoor niet te verversen

Als ik de prei op deze manier was, zit er geen zand meer in. Daarna gaat de prei in de slacentrifuge, zodat het zo droog mogelijk wordt.

Als je maar weinig prei hebt, hoef je natuurlijk geen emmers te gebruiken 🙂

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon | prei wassen

In plastic zakken in de diepvries
Ik had de prei in plastic zakken gedaan. Het lijkt niet zo veel als je het zo ziet, maar het zijn 3 liter zakken. Het kleine zakje bovenop is een 1 liter zak.

De zakken die ik hiervoor gebruik zijn ideaal. Ik stop ze propvol met prei en schuif het ‘ritsje’ zo dat de zak bijna dicht zit. Dan druk ik de lucht eruit en doe de zak helemaal dicht. Er komt wel weer een beetje lucht in, want het is niet vacuüm, maar het blijft een mooi plat pak. Dit scheelt ruimte in de diepvries.

Blancheren?
Blanceren is het kort koken van groente voordat het de diepvries in gaat. Dat doe ik niet. Ik vind prei die voorgekookt is niet lekker om op te bakken voor bijvoorbeeld macaroni, dan krijg je zo’n slappe hap. Het gaat zo ook altijd goed.

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon | prei invriezen | prei in de diepvries

Als ik prei nodig heb uit de diepvries, heb ik meestal niet gelijk de hele inhoud van een zak nodig. Ik pak dan zo’n zak prei en tik er even mee op de rand van de gootsteen, zodat er een stuk afbreekt. Als dit niet lukt, pak ik een vork of mes en steek wat in de prei, zodat er alsnog prei losbreekt. De rest gaat dan weer terug in de diepvries.

Dehydrator
Een gedeelte van de prei gaat in de dehydrator, oftewel de droogmachine. Hierin droog je de prei. De prei kun je gedroogd bewaren in een luchtdichte pot. Je kunt de gedroogde prei door macaroni,  spagetti, roerei, stoofschotel en van alles doen.

Het grootste gedeelte van de gedroogde prei maal ik echter in een koffiemolentje tot preipoeder. Dit poeder is handig als smaakmaker als je zonder zakjes wilt koken en bakken of om sausjes dikker en smaakvoller te maken.

Ik heb al eerder een blog geschreven over het maken van tomatenpoeder en over het drogen van bieslook. Als je dit leuk vindt, klik dan voor de tomatenpoeder hier en voor de bieslook hier.

prei uit de moestuin | hoe maak je prei schoon | prei drogen en bewaren | preipoeder maken

Als je ook prei wilt drogen, maar geen dehydrator hebt, kun je het misschien in je oven drogen. Bij mij kan dat niet, want mijn oven gaat uit als het deurtje open gaat. Bij het drogen in de oven moet je de deur namelijk op een kiertje houden.

Ook kun je de prei op een stukje keukenrol op de radiator laten drogen.

hoe maak je prei schoon | hoe bewaar je prei
Om op Pinterest te bewaren

Als je het ook gaat proberen, dan veel succes. Laat je weten hoe het ging? Als je nog tips hebt, of een nog handiger manier, dan lees ik het natuurlijk ook graag.

Groetjes van Alja
2 Replies to “Hoe maak je (veel) prei schoon en hoe bewaar je het?”

  1. Ik had van Alja ook wat meegekregen Doe het ook zo voor in de vriezer .Ben nu snert aan het koken Makkelijk zo prei uit de vriezer er in Mooi goedkoop ,want s,winters vind ik prei in de winkel best duur . Zo komt Jan Splinter door de winter Uit de zelfde tuin heerlijke bietjes gehad [van je fam moet je het hebben ] heb nog wat porties in de vriezer .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *