Bieslook, veel bieslook, wat doe je daar mee? Je kunt het drogen, zodat je het lang kunt bewaren en lang kunt gebruiken. Maar… hoe doe je dat?
In het bericht over de moestuin, schreef ik al dat ik nog een blog zou schrijven over de bieslook. Hier laat ik zie hoe ik de bieslook heb gedroogd.
Een grote bos bieslook uit de moestuin heb ik eerst gewassen, het heeft natuurlijk gewoon buiten in de tuin gestaan.
Daarna uit laten lekken in een vergiet.
Nadat ik de grassprietjes en bruine sprietjes ertussen uit heb gevist (prutswerkje), is alles in kleine stukjes gesneden.
Al jaren hebben we een dehydrator, oftewel een droogmachine. Een handig apparaat waarin je je kruiden, groenten en fruit kunt drogen om het lang te kunnen bewaren.
Ik heb de bieslook over de trays verdeeld.
Daarna heb ik de trays opgestapeld, de deksel erop gedaan en aangezet. Het motortje blaast op een laag toerental warme lucht naar beneden. De warme lucht circuleert weer omhoog. De bijkeuken rook wel sterk naar bieslook.
Dit is het resultaat. Kurkdroog en dus houdbaar. Het is vergelijkbaar met de kruiden die je in de winkel koopt.
Op de foto zie je het niet, maar dit is een hele grote glazen 1 liter pot. Wel heel veel bieslook. Ik moet her en der maar wat uitdelen 🙂
Groetjes van Alja
kan men bieslook ook in een bruine zak doen en drogen
de beste groeten
Theo
Hallo Theo, of je bieslook in een bruine zak kunt drogen weet ik niet. Ik ken deze methode niet. Ik heb even gegoogeld en bij de eerste resultaten las ik daar niets over. Wel kun je de bieslook in een oven drogen op dezelfde manier als ik beschreef. De temperatuur moet dan heel laag. Om het vocht van de bieslook te laten ontsnappen moet je deur van de oven wel op een kiertje. Bij mijn oven kan dat niet. Als je bieslook in de zon droogt kan het verkleuren.
Misschien is het wel het proberen waard om de bieslook in een bruine open zak buiten in de zon de laten drogen, misschien dat het dan niet verkleurt. Als je dit gaat proberen, laat je het dan weten? Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat. Heel veel succus en bedankt voor je reactie 🙂