Herfstvakantie activiteiten

Het is weer herfstvakantie. Tijd voor een ontbijtje bij Ikea en voor de streekgerechtendag bij museum Staphorst.
Zoals bijna iedere vakantie gingen we een ontbijtje halen bij Ikea. Toen het bijna op was dacht ik er pas aan om een foto te maken. Niet echt charmant deze foto.

ontbijtje bij Ikea al bijna op

Voor een onaangebroken ontbijtje kun je hier bij een vorig blog kijken ๐Ÿ™‚

De kerstversieringen stonden en hingen al weer uitgestald.

kerst bij Ikea in oktober

Thermoskan
We gingen gelijk maar even met onze thermoskan naar de klantenservice. Met de kan zelf was niets aan de hand, met de dop echter wel.

We hebben een lekker grote thermoskan die goed bevalt. Er kan veel thee in en dat is prettig. De kan was inmiddels net een jaar oud en het lipje van de dop was weer kapot.
Weer…? Ja, hiervoor hadden we precies net zo’n kan waarvan het lipje van de dop ook kapot ging, al binnen het jaar. Die hebben we destijds weggegooid en een nieuwe gekocht.
Nu de dop van de tweede kan ook kapot ging, besloten we er maar mee terug te gaan. En wat zeiden ze bij de klantenservice? “Wilt u uw geld terug of een nieuwe?” Fijn, da’s service.

Dus weer een nieuwe kan… waar lekker veel thee in kan. ๐Ÿ™‚

kapotte thermoskan Ikea | ruilen geen probleem

Met lekkere grote theeglazen… waar ook lekker veel thee in kan.

thermoskan van Ikea | theeglas van Ikea

Streekgerechtendag

Ieder jaar organiseert museum Staphorst een streekgerechtendag.

Met veel vrijwilligers worden dan streekgerechten gebakken en gekookt. Veel mensen komen het museum dan bezoeken en lekker eten.

De stichting Staphorster stipwerk had er ook een plekje waar twee vakdrukkers met hun stipwerk mochten staan. Stippen en spulletjes te koop aanbieden. ย Samen met Riek van de Bor zaten we aan twee lange tafels, erg gezellig.

Maar voordat ik iets te koop kon aanbieden, moest ik wel eerst druk aan het stippen. Niet erg, want het is leuk om te doen.

Staphorster stipwerk Staphorster stipwerk | quote | met jou is alles leuker

Er stonden nog rubberlaarzen die mijn dochter te klein zijn. Ze had ze niet vaak aangehad, dus heb ik de laarzen eerst goed schoongemaakt en ze bedrukt met lekker roze, meisjesachtige stippen. Welk meisje wil nu niet met zulke mooie laarzen door de regenplassen dansen?

Staphorster stipwerk op rubberlaarzen | meisjeslaarzen

Misschien wat vroeg, maar ik bedrukte ook een aantal setjes kerstballen. De kleur roze schijnt erg in te zijn dit jaar, dus heb ik wat verf gemengd en er roze op gestipt. Roze zit niet in de standaardkleuren van het Staphorster stipwerk.

kerstballen met Staphorster stipwerk

Wat stond er vandaag eigenlijk op het menu tijdens de streekgerechtendag bij museum Staphorst

Er waren pannenkoeken met of zonder eieren en/of spek, proemenkreuze, boerenjongens, staphorster stip, broene bonen, bloedworst, knieperties en purgast.

Proemenkreuze is een soort karnemelkse pap met rozijnen en pruimen (proemen). Ik had het nog nooit gegeten, want ik vond de geur nooit lekker. Vandaag kwam Riek echter met een bakje proemenkreuze aan en uit fatsoen proefde ik het dan maar eens. Verrassing! Het was echt lekker.

proemenkreuze eten bij streekgerechtendag Staphorst

Misschien dat ik volgend jaar dan ook eindelijk maar eens Staphorster stip moet proberen. Dit is gemaakt met boeweitmeel, spek en spekvet en nog iets.

Pepernoten met Staphorster stipwerk
Riek had weer pepernoten en glazuurstiften meegenomen (zie hier). De kinderen die langs onze tafel liepen mochten een pepernoot versieren met Staphorster stipwerk.ย Dat was erg leuk en als het af was mochten ze het lekker opeten.
Het was dan ook geen verrassing dat sommige kinderen een tweede of soms zelfs een derde rondje langs onze tafel maakten ๐Ÿ™‚

pepernoten met Staphorster stipwerk | Staphorst

Een leuke, simpele activiteit. Ook leuk om thuis te doen in de herfstvakantie of op school in de sinterklaastijd.

Groetjes van Alja ๐Ÿ™‚
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *