Dag 74. Beverrat

19 april 2017. Toen ik tegen zonsondergang nog even buiten ging wandelen zag ik bij de sloot een ingang van een een hol. Een apart hol, van welk dier zou het zijn?

Thuis ging ik op zoek op het internet. Met de foto’s die ik gemaakt had ging ik de dieren langs die het misschien zouden zijn. Ik kwam uit bij een dier dat ik nog niet kende.

Ik zocht op hoe het hol van een bruine rat eruit zag.  Deze graaft een hol van 6,5 tot 9 cm, vaak in een oever. Dit hol is dus kleiner dan het hol op de foto. Geen bruine rat dus.

Zeer onwaarschijnlijk, maar toch even gegoogled, de bever. Hij maakt een hol in de oever met minstens 2, maar vaak wel 4 of 5 ingangen, die steeds onder water liggen. Dit hol lag niet onder water, die was het dus ook niet.

Ik dacht dat het hol misschien van de muskusrat kon zijn. Hij graaft wel een gang in de oever, maar de ingang ligt meestal onder het wateroppervlak, zodat er een waterslot ontstaat. De muskusrat valt dus ook af.

oever | hol | beverrat | weiland | sloot oever | hol | beverrat | weiland

Toen kwam ik uit bij de beverrat. Hij graaft een gang in een steile rivieroever of een dijk, vlak boven de waterspiegel. Het hol heeft een diameter van twintig centimeter en kan wel 6 meter diep worden. Hé, dit komt overeen met de foto’s. Het is dus waarschijnlijk van een beverrat. Wat is dat dan voor een beest?

De beverrat is groter dan de muskusrat. Zijn pels is bruingeel, terwijl de muskusrat een bruine tot zwarte pels heeft. De kop van de muskusrat is stomper.  De echte bever heeft een brede platte staart. De beverrat en de muskusrat hebben een ronde puntige staart. Beverratten worden tussen de 36 en 65 cm groot en de staart is ongeveer 30 centimeter lang. Best nog wel groot vind ik. De muskusrat is kleiner en wordt tussen de 25 en 35 centimeter en heeft een staart van ongeveer 20 centimeter lang.

Nu hoop ik het beest nog wel een keer te zien.

Morgen hoop ik nog even te gaan kijken om een close-up te maken van het hol. Dan kan ik zien of er ook pootafdrukken bij de ingang te zien zijn.

trekker | akker | ploegen

Een eindje verder was een boer aan het ploegen, dat is ook altijd leuk om op de foto te zetten.

Groetjes van Alja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *