Dag 175. Grote keizerlibel en wilde kamperfoelie in het bos de Zwarte Dennen

28 juli 2017. Gisteren even in het bos gewandeld. Opeens schrok ik van een geluid, het bleek een grote keizerlibel te zijn. Mooi hoor!
Er lopen heel wat twitterende boswachters rond. Op een tweet van staatsbosbeheer, van een vrouwelijke boswachter, had ik eens een foto gezien van een keizerlibel. Nu ik er zelf een zag, herkende ik hem direct. Wat een groot insect.

Ik heb geprobeerd er een mooie foto van te maken. Het is jammer dat de kleuren in de achtergrond zoveel overeenkomen met de kleuren van de libel, behalve het blauwe dan. Hierdoor valt hij minder goed op. Maar ik ben blij dat ik een keizerlibel heb gezien en ook nog op de foto heb kunnen zetten. Niet dat het een zeldzame libel is hoor, ik had er gewoon nog niet eerder een gezien.

Verder zag ik natuurlijk nog veel meer moois.

doorkijkje, ven, stammen van dennenboom, bos, zomer,

Kader en scherpstelgebied
Door op een ander punt scherp te stellen en het onderwerp in je kader (wat je ziet door je camera) steeds wat te veranderen, kun je van hetzelfde onderwerp heel verschillende foto’s maken. Hieronder de foto zoals ik hem in eerste instantie maakte. Ik hield daar een beetje rekening met de regel van derden. Denkbeeldig verdeel je het scherm dan in 9 vlakken. Op de lijnen en kruisingen probeer je dan de lijnen en onderwerpen te plaatsen. Hierover kun je heel veel informatie vinden op internet.

waterplanten, ven, zwarte dennen, zomer, bos,

Door deze regel van derden weer los te laten en wat anders te proberen, krijg je een heel andere foto, hierbij ligt de nadruk meer op de waterplanten en op de glinsteringen in het water.

waterplanten, ven, zwarte dennen, zomer, bos,

Door niet scherp te stellen op de waterplanten, maar meer op het gebied ervoor, verandert de foto nog veel ingrijpender. Het gaat nu vooral om de mooie kleuren en lijnen in de foto. De weerspiegeling van de waterplanten en het gras aan de kant. De bomen weerspiegelen in het water, deze worden gebroken door de rimpelingen van het water. Her en der zie je een kleine onderbreking door de oppervlakte-insectjes die over het water gaan, zoals de schaatsenrijdertjes.

waterplanten, ven, zwarte dennen, zomer, bos,

Krokodil
Deze afgebroken tak was net een kleine krokodil. Dit was ook een leuke titel geweest voor mijn blog “Krokodil gesignaleerd in de Zwarte Dennen”, maar wel wat te sensationeel.

tak, bos, vorm van krokodil, zwarte dennen, zomer,

Paddestoelen
Zomer of herfst, de natuur gaat gewoon haar gang. Is het erg nat in het bos, dan groeien de paddestoelen ook gewoon in de zomer.
En nat was het zeker in het bos. Ik was zo onnadenkend om op mijn teenslippers het bos in te gaan. Op de drassige plekken van de paadjes kwam het water langs het gaatje, waar het teenstuk zat, omhoog. Dat vond ik niet zo’n succes, maar ik heb het gewoon genegeerd, ben verder gewandeld en heb er van geleerd… geen teenslippers als je in het bos wandelt!

paddestoel, bos, zwarte dennen, zomer, plaatjes, bruin wit,

Wilde kamperfoelie
Een eindje verder vond ik weer zo’n mooi cadeautje van de natuur. Een wilde kamperfoelie. Erg mooi!

wilde kamperfoelie, witte bloemen, bos, paarse rank, zwarte dennen, zomer, wilde kamperfoelie, witte bloemen, bos, paarse rank, zwarte dennen, zomer, wilde kamperfoelie, witte bloemen, bos, paarse rank, zwarte dennen, zomer, wilde kamperfoelie, witte bloemen, bos, paarse rank, zwarte dennen, zomer,

Grote keizerlibel
Alsof één cadeautje nog niet genoeg is… zat daar zomaar een keizerlibel op een heidestruik. De ogen van deze libel hebben zo’n prachtige metaalglans.

kiezerlibel, groen en blauw, vleugels, groot insect, metaalglans, glanzende ogen, heide, bos, zwarte dennen, zomer,

Zwarte takken
Het groen contrasteerde zo mooi met de zwarte takken. Volgens mij is het vogelkers, maar ik heb niet goed gekeken en op de foto kan ik niet zien wat voor takken dit zijn. Maar soms maakt het ook gewoon niet uit, het effect is mooi.

zwarte takken, vogelkers, bos,

Acacia
De mooie, fijne bladeren van een witte acacia. De kleur is in het echt eigenlijk wel wat mooier. Hier zal ik nog eens een foto van maken en dan proberen de kleuren beter te krijgen.

witte acacia, bladeren, bos, zomer,

Een heel fijn weekend!

Groetjes van Alja
2 Replies to “Dag 175. Grote keizerlibel en wilde kamperfoelie in het bos de Zwarte Dennen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *