Dag 167. Hit by lightning

20 juli 2017. Gisteren werden er flinke buien voorspeld. Het viel reuze mee, tot vannacht. Ik werd zelfs wakker van het onweer, zo hard knalde het.
Nu bleek dat bijna het hele dorp wakker was geworden. Met een geweldige knal was de bliksem in een grote eikenboom geslagen.

Bast
Bijzonder hoeveel kracht de bliksem heeft. Een voorbijganger met verstand van zaken vertelde dat de elektriciteit altijd via de buitenkant de grond in gaat. Dat was bij deze boom ook goed te zien: de bast van de stam was er af geknald. De stukken lagen in een omtrek van wel 50 meter om de boom heen.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, ontdaan van bast, schors, hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, ontdaan van bast, schors,

Als je van dichtbij keek zag je dat niet alleen de bast van de boom was, maar dat de hele stam gebarsten was. Het hout stak eruit.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, ontdaan van bast, schors,

Van dichtbij zag je ook dat er allemaal puntjes op de stam zaten. Hier waren kleine takjes gegroeid. Ze waren er met de schors afgerukt en de beginsels zijn blijven zitten als puntjes.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, ontdaan van bast, schors, takjes,

Het zag er zo apart uit dat ik een foto van de puntjes een kwartslag gedraaid op de foto zette. Het lijkt wel een landschap uit een science fiction film.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, ontdaan van bast, schors, takjes,

Leven
Een boom zonder bast kan niet leven. Water en voedingsstoffen die de wortels opnemen kunnen nog omhoog, maar de voedingsstoffen die boven in de bladeren worden gemaakt door fotosynthese, kunnen niet meer naar beneden naar de wortels. De kale boomstam voelde ook echt vochtig aan.

Onveilig
De boom kon niet langer blijven staan. Hij zou helemaal dood gaan, wat samen met de barsten in de stam, zou zorgen dat hij uiteindelijk om zou vallen. Niet echt veilig.

Op deskundige wijze werd de boom eerst van de takken ontdaan.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, omzagen, kettingzaag, hoogwerker,

Tuin algemeen

Tak voor tak verdween het groen…

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, omzagen, kettingzaag, hoogwerker,

Uiteindelijk werd de kale stam omgezaagd.

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, omzagen, kettingzaag, hoogwerker,

Jaarringen
Ieder jaar wordt een boom wat hoger en dikker. De cellen groeien in de zomer sneller dan in de winter. Zo ontstaan de jaarringen. De dikke ringen zijn in de zomer ontstaan en lichter van kleur. Eén jaarring bestaat uit een lichtere en donkere ring samen. Zo kun je dus op een doorgezaagde boom tellen hoe oud hij is.

Hoe oud zou deze boom zijn geweest?

hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst, jaarringen, hit by lightning, geraakt door de bliksem, eikenboom, barst,

Dit is de reden waarom je als kind al leert dat je bij onweer nooit onder een boom moet schuilen.

Groetjes van Alja

Tuin algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *