24 juni 2017. Vandaag had ik afgesproken met iemand om samen foto’s te maken bij de Wieden. Half 7 spraken we af, lekker vroeg.
Libellen en vlinders
Vorige keer wemelde het van de libellen en de vlinders. Het was toen middag en erg warm, dus ze zaten bijna niet stil. Daarom hadden we afgesproken om nu heel vroeg te gaan. Zo gezegd, zo gedaan.
Toen we bij de Wieden aankwamen begon het te miezeren, heel zachtjes. Daar trokken we ons niets van aan, we waren niet voor niets zo vroeg opgestaan en we zijn niet van suiker.
Waar waren de libellen gebleven?
We liepen precies hetzelfde pad, maar de vlinders waren verdwenen, de libellen ook! Waar waren ze naartoe? We liepen wat te filosoferen dat ze misschien verdwenen waren omdat het pad gemaaid was of dat ze geëmigreerd waren 🙂
Vogels
Het ging steeds wat harder miezeren. Dat gaf alles een heel ander uiterlijk. Er kwamen druppels op de planten en bloemen. We hoorden heel veel vogels, maar we zagen ze helaas niet. We waren wel nieuwsgierig welke vogel en hele lange prrrrrrrrrr liet horen. Wel zagen we een fuut, een gewone eend en er kwam een zwaan overvliegen. Bijzonder hoeveel geluid de vleugelslag van een vliegende zwaan maakt, zo’n beest moet echt zwoegen om dat zware lijf in de lucht te houden. Een mooi gezicht.
Moerasrolklaver
Ook hier bloeiden volop moerasrolklavers. Voordat ik donderdag naar de Veldschuur ging, wist ik nog niet eens van het bestaan van deze bloem. Zo kun je lekker snel en op een leuke manier nieuwe dingen leren.
Moeraskartelblad
Het moeraskartelblad was uitgebloeid, de planten waren bruin en de zaadhuizen waren grotendeels leeg. Het werk zit er weer op voor dit jaar, voor nageslacht is gezorgd. Als de omstandigheden goed blijven, groeien er volgend jaar weer veel nieuwe moeraskartelbladplanten.
Of deze mooie paarse bloemen specifiek bij moerasachtige gebieden horen, weet ik (nog) niet, ik heb de naam nog niet achterhaald. Weet jij het?
Kattenstaart
Deze prachtige roze-paarse bloem is de grote kattenstaart. Deze plant groeit vooral op vochtige bodems. De planten worden tot 1,20 meter hoog. Het is een sterke plant.
De volgende foto is een zoekplaatje. Wat zie je?
Krabbescheer
De krabbescheer bloeit ook, met witte bloemen. Deze drijfplant groeit hier veel en kan in korte tijd het water bedekken. Op deze manier helpt hij mee bij het verlandingsproces van trilveen. De plant is gevoelig voor milieuvervuiling. De zwarte stern nestelt graag in krabbescheer. Ook andere dieren, zoals libellen en waterspinnen zijn bij de krabbescheer te vinden.
Wilgenroosje
De wilgenroosjes bloeiden uitbundig en vormden een mooie paarse rand langs het wandelpad. Deze bloemen zie je op veel plaatsen bloeien, ze zijn niet specifiek aan deze plaats gebonden. Ze voelen zich hier wel goed thuis.
Frambozen
En dan groeien daar zomaar opeens wilde frambozen langs het pad. Ik heb getwijfeld of ik er een zou proeven, maar ik heb het niet gedaan. Ze zien er wel lekker uit.
Zo zag het pad eruit toen het nog iets harder ging regenen. Tijd om naar huis te gaan en droge sokken aan te trekken.
Toen ik thuis kwam was het nog zo vroeg… zo vroeg sta ik anders op zaterdag op… of nog niet eens 😉
Groetjes van Alja
In de regen,…. omdat het zo leuk is. De planten hebben ervan genoten, en ik ook!