Dag 119. De Wieden

2 juni 2017. Vandaag ging ik foto’s maken bij Wanneperveen. Veel foto’s, want wat is de natuur daar prachtig!! 

Rietgors
Toen we nog maar net uit de auto waren gestapt en een klein einde het paadje opgelopen waren, hoorden we een vogel. We zagen de vogel al gauw zitten. Eigenlijk te ver weg voor mijn lens, maar ik heb toch een foto gemaakt. Helemaal ingezoomd en bij de tweede foto een stuk eraf geknipt. Je kunt het wel een beetje zien. De rietgors heeft een zwart kopje en een witte nekring. Het is een algemene broedvogel in moerassige streken en vochtige weiden. Leuk, ik had er nog nooit een in het echt gezien!

Wanneperveen, rietgors,

Wanneperveen, rietgors,
Rietgors

Er staat een informatiebord over de Wieden. Het is vrij algemeen. Wel leuk, dat jonge eendje op het waterlelieblad.

Wanneperveen, informatiebord.

Bloemenweide
Het veen is begroeid met gras en heel veel bloemen. Op de foto  zie je op het eerste gezicht paarse en gele bloemen. De paarse bloemen zijn orchideën. Mooie bloemen. Ieder bloemetje aan de aar lijkt net een engeltje met vleugels en een gevlekt jurkje aan.

Wanneperveen, veen met gras en bloemen, grote ratelaars, rietorchideeën, gele bloemen, paarse bloemen,Rietorchidee, paarse bloemen, Wanneperveen, de Wieden Rietorchidee, paarse bloemen, Wanneperveen, de Wieden

Moeraskartelblad
Deze plant met paarse bloemen zie je niet zo veel meer in Nederland. Hij staat op de rode lijst van beschermde bloemen. Hij kan alleen groeien op moerassige bodems. Het veen is dus zeer geschikt. De plant is een half parasiet. De plant heeft te weinig bladgroen om genoeg voedsel te maken (fotosynthese). Hij steelt voedsel van de planten om hem heen door zijn wortels om andere grasachtige planten te laten groeien.

Moeraskartelblad, hele plant, Wanneperveen, paarse bloemen, Moeraskartelblad, bladeren en bloemen, Wanneperveen, paarse bloemen, Moeraskartelblad, zaden in zaadhuizen, Wanneperveen, paarse bloemen,

Gele bloemen
Als ik het goed heb staat op de volgende foto een grote ratelaar. De plant met de lichtgele bloemen op de tweede foto hierna heb ik (nog) niet kunnen vinden. Als je het weet, lees ik het heel graag in de reacties 🙂

Grote ratelaar, Wanneperveen, gele bloemen
Grote ratelaar

schermbloem, lichtgele bloemen, Wanneperveen, de Wieden.

Veenmos in Wanneperveen
Veenmos
Wanneperveen, waterlelie, witte bloemen
Waterlelie
Wanneperveen, waterlelie, witte bloemen, weerspiegeling, waterleliebladeren,
Waterlelie met prachtige weerspiegeling in het water
wateraardbei, Wanneperveen, de Wieden
Wateraardbei

Blauwtje
Dit vlindertje zag ik ook voor het eerst. Ik zag er ook gelijk een heleboel. Prachtig zijn ze. Er zijn in Europa zo’n 80 soorten en in Nederland zo’n 10 soorten. Ik heb niet uitgezocht welk blauwtje dit is.

Blauwtje op een wateraardbei, Wanneperveen, rode bloemen, blauwe vlinder,
Blauwtje op een wateraardbei

De volgende blauwtjes hebben elkaar gevonden. De blauwe vlinder is het mannetje, de bruine het vrouwtje. Ik weet niet of deze vlinders een paringsdans doen, waarschijnlijk niet, maar het leek er wel op. Een paringsdans op een aar. Het is een serie van 5 foto’s.

Blauwtjes, paringsdans op een weegbree, blauwe vlinders, Wanneperveen, de Wieden Blauwtjes, paringsdans op een weegbree, blauwe vlinders, Wanneperveen, de Wieden Blauwtjes, paringsdans op een weegbree, blauwe vlinders, Wanneperveen, de Wieden Blauwtjes, paren op een weegbree, blauwe vlinders, Wanneperveen, de Wieden Blauwtjes, paringsdans op een weegbree, blauwe vlinders, Wanneperveen, de Wieden

Waterjuffers
Wie mijn vorige blogs heeft gelezen, heeft al wat waterjuffers voorbij zien komen. Ook de waterjuffers waren aan het paren.

Watterjuffer
Azuurwaterjuffer, vrouwtje
Waterjuffer
Lantaarntje
Parende waterjuffers, lantaarntjes
Parende lantaarntjes

De laatste foto van de waterjuffers, zijn ook lantaarntjes, maar bij het mannetje en het vrouwtje zie ik rode bolletjes onder aan het lange lijf. Ik heb (nog) niet kunnen vinden wat dat is. Zouden het parasieten zijn? Of eitjes?

hommel met mijten, op bloem van de braamstruik, witte bloemen,

Deze hommel, de arme drommel, heeft duidelijk wel last van parasieten. Ik heb gegoogled en het blijkt vaker voor te komen bij hommels. De een heeft het over mijten, de ander over teken. Het blijkt dat hommels er aan onder door kunnen gaan, omdat ze zo verzwakken.

Kleine vos
De kleine vos vind je natuurlijk overal. Het blijft een mooie vlinder. Op de eerste twee foto’s zit de kleine vos op een bloem van een braamstruik. Op de derde foto zit er één op een paarse distel.

Kleine vos, vlinder op bloem van bramenstruik, witte bloemen, Wanneperveen, de Wieden Kleine vos, vlinder op distel, paarse bloemen,

veenpluis, Wanneperveen, zaden, verspreiding door wind.
Veenpluis

Veen, sloot, natuur, Wanneperveen, de Wieden.

Bosrietzanger
Opeens hoorden we een vogel erg zijn best doen om een fluitconcert te geven. Wij tuurden waar hij zat en uiteindelijk werd de vogel gespot. Weer was mijn lens niet geschikt, het vogeltje zat te ver weg. Toch een foto gemaakt op dezelfde manier als bij de rietgors (zie boven). De vogel is te herkennen op de foto. Het is een bosrietzanger. Deze vogels leven inderdaad in moerassige streken. Ze maken een nest dat ze ophangen tussen plantenstengels. In dit nest legt de koekoek vaak haar eieren. Sneu verhaal, maar het is de natuur.

De koekoek maakt zelf geen nest, maar zoekt een nest uit (vaak van de bosrietzanger) en legt daar haar ei in. De bosrietzanger broedt de eieren uit. Als de eieren uitkomen, werkt het grote kuiken van de koekoek de kleine rietzangertjes uit het nest. De moedervogel blijft het kuiken voeren en heeft uiteindelijk een kind dat veel groter is dan zijzelf.

Bosrietzanger, Wanneperveen, vogel, waard van koekoek
Bosrietzanger

Libellen
Ik heb mij eigenlijk nog nooit zo verdiept in libellen. Ik weet dat de larven in het water leven en daar goede jagers zijn. Na een lange tijd ontpoppen ze zich tot libellen. Hoe de libellen heten weet ik (nog) niet. Wel heb ik er een paar op de foto gekregen. Ze zien er wel futuristisch uit 🙂

Libelle, Wanneperveen, de Wieden. Libelle, Wanneperveen, de Wieden. Libelle bij de waterkant, schittering, Wanneperveen, de Wieden Libelle, Wanneperveen, de Wieden. libelle Veen, Wanneperveen, de Wieden.

Een erg lange blog deze keer. Ik hoop dat je het interessant vond.

Groetjes van Alja

 

2 Replies to “Dag 119. De Wieden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *