Dag 115. Watersnuffel, schorpioenvlieg en meer

29 mei 2017. We stapten weer op de fiets om te zien wat we tegen kwamen. 

laantje, hoge bomen, eiken

Zilverschoon
Dit mooie, gele bloemetje is de Zilverschoon. De blaadjes zijn geveerd en hebben gezaagde randen. De onderkant van de blaadjes is zilvergrijs en zacht behaard. Vroeger werd de plant vaak als ganzenvoer gebruikt, de Nederlandse volksnaam is dan ook Ganzerik. Het groeit in wegbermen en op ruige plaatsen.

Zilverschoon, Potentilla anserina, gele bloemen, geveerde bladeren, gezaagde bladrand

Sluipwesp
Deze insecten hebben de kleuren van een wesp, waardoor andere dieren ze eerder met rust laten. Slim. Een sluipwesp doet je niets. Ze leggen eitjes in de larven van andere insecten, de larven die uit deze eitjes komen eten hun gastheer van binnenuit op, een parasiet dus. Om deze eigenschap worden sluipwespen ook wel ingezet voor de bestrijding van schadelijke insecten.

sluipwesp
Een sluipwesp

Schorpioenvlieg
Toen ik deze vlieg op de foto zette leek het nog niet zo’n apart geval, maar toen ik het op mij beeldscherm zag, vond ik het toch wel een bijzonder beest. Na wat speurwerk kwam ik erachter de het een schorpioenvlieg is. Op deze foto kan ik het niet zien, maar bij sommige soorten schorpioenvliegen hebben de mannetjes een puntig bolletje op de rode staart waardoor het net een schorpioenenstaart is. Ongevaarlijk!

schorpioenvlieg
schorpioenvlieg

Waterjuffer
Weer een ‘nieuwe’ waterjuffer op de foto gezet. De watersnuffel.

Watersnuffel
Watersnuffel
watersnuffel, vrouwtje, waterjuffer
Watersnuffel, vrouwtje
koekoeksbloem, uitgebloeid
Uitgebloeide koekoeksbloem

Landkaartje
Deze vlinder is een landkaartje. Hij komt vrij algemeen voor. Vroeger vloog deze vlinder niet in Nederland rond, in de twintigste eeuw is hij hier pas gekomen vanuit de buurlanden.

landkaartje, vlinder, brandnetel
Landkaartje
zomeravond, sfeer, water, fuut
Zomeravondsfeer met een fuut op het water

Nijlganzen
Deze ganzen kende ik nog niet. Ze schijnen toch wel vrij algemeen te zijn in Nederland. Het zijn nijlganzen. Ze zijn goed herkenbaar door de geel-oranje ogen en de bruine vlek om de ogen.

paartje nijlganzen, nijlgans, waterplas
Nijlganzen

Groetjes van Alja




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *