Dag 111. In de St. Michaëlskerk in Zwolle

25 mei 2017. Hemelvaartsdag. Het leek ons een goed idee om te gaan winkelen in Zwolle… totdat we erachter kwamen dat alle winkels dicht waren.

Winkels dicht

Goede vrijdag zijn de winkels altijd open, daarom gingen we er ook zomaar vanuit dat de winkels nu ook wel open zouden zijn. Ik zou het ook prima vinden als ze op beide dagen dicht waren.

Terrasjes

Het was erg mooi weer en alle terrasjes zaten lekker vol. Dat deed ons besluiten ook iets lekkers te kopen. Ik zag bij de Febo een bordje hangen van een beker softijs met salted caramel. Aangezien ik Tony Chocolonely met zeezout en caramel errug lekker vind, sprak dit softijsje mij wel aan.

Softijs met salted caramel

St. Michaëlskerk

St. Michaëlskerk, Zwolle, ingang

Terwijl we zo op het terrasje zaten viel mijn oog op de St. Michaëlskerk. Dat is ook niet zo vreemd, want één zijde van het plein wordt in beslag genomen door deze kerk.

Bezichtigen

Het is een mooie kerk en ineens vroeg ik mij af of je de kerk ook zou kunnen bezichtigen. Ik was er nog nooit binnen geweest. Het bleek te kunnen. Als ik ga winkelen laat ik de camera thuis, veel te onhandig, dus maakte ik foto’s met mijn mobiel.

Als je binnenkomt, zie je dit aan de linkerkant. Er was een expositie in de kerk van schilderijen.

St. Michaëlskerk, Zwolle, het plafond

Het plafond bestaat uit hoge gewelven, heel indrukwekkend. Het is zo hoog uit verlangen naar God.

St. Michaëlskerk, Zwolle, orgel met blaaspijpen

Het orgel is ook al zo hoog en indrukwekkend. Er werd niet op gespeeld. Onder het orgel is een poort naar de consistoriekamer.

St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie

In de consistoriekamer stond een tafel in het midden en er stonden allemaal stoelen in een kring langs de kant. Er hing een ‘gouden’ kroonluchter aan het plafond. Er hing ook een grote tv. Later zag ik op de foto’s dat er ook een wandschildering was, maar deze had ik niet goed op de foto.

St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie, op het plafond

Het plafond was rijk versierd. De bevestiging van de kroonluchter zat midden op een adelaar. Dat doet je wel denken aan het derde rijk, maar deze adelaar was al ruim voor de tweede wereldoorlog op het plafond gemaakt. In de bijbel wordt de adelaar ook vaak genoemd.

St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie, plattegrond van de kerk

Op de tafel lag een knap getekende poster over de kerk met de plattegrond en de bouwgeschiedenis helemaal uitgeschreven. Het viel mij op dat er op de plattegrond ook een leprozenkapel staat. Wat leven wij nu toch in een andere tijd.

Wilde Saksers en hordes Noormannen

Ik heb ook een foto gemaakt van de bouwgeschiedenis. Heel bijzonder vind ik dit.  Vrij in het begin werd de kerk al verwoest door wilde Saksers. Als ik dat lees voltrekt zich al haast een speelfilm in mijn gedachten. Een paar honderd jaar later werd de kerk al weer verwoest door hordes Noormannen. Alweer een speelfilm van noormannen met blonde vlechten en helmen met grote hoorns. Wat een geschiedenis.

Beeldenstorm

Later in 1580 werd de kerk geplunderd op 16 juni. Deze dag heette blijkbaar de St. Vitusdag. Deze plunderingen kent iedereen wel van de geschiedenislessen op school, ze staan bekend als de beeldenstorm.

Robuust Romaans en hoog sierlijk Gotisch

De kerk werd eerst in de Romaanse bouwstijl gebouwd, dus lekker robuust, daarna ging met over op de Gotische bouwstijl, dus hoog en sierlijk. Mooi.

Ik vond het interessant om de geschiedenis te lezen, voor wie dat ook vindt heb ik een foto gemaakt.

St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie, de bouwgeschiedenis van de kerk
St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie, plattegrond van de kerk
St. Michaëlskerk, Zwolle, de consistorie, tekening van de kerk zoals deze vroeger was

Als je de consistoriekamer weer uitgaat zit er links een deur. Daarachter zit de wenteltrap naar het orgel. Boven ziet het er zo uit.

St. Michaëlskerk, Zwolle, orgel met vier klavieren, hier zit de organist
St. Michaëlskerk, Zwolle, orgel met vier klavieren, hier zit de organist

Knap hoor als je op vier klavieren (toetsenborden) kunt spelen en al die verschillende knoppen op het juiste moment weet uit te kiezen, want er zijn veel mogelijkheden. Ik ben niet specifiek een liefhebber van orgelmuziek, maar ik had best een orgelvirtuoos op dit orgel willen horen spelen.

St. Michaëlskerk, Zwolle, foto van de kerk genomen naast het orgel boven

Naast het orgel kon je naar beneden kijken, daar heb je een mooi overzicht van de kerk.

St. Michaëlskerk, Zwolle, wenteltrap, de trap naar de klavieren van het orgel

Via de wenteltrap weer naar beneden, waar het bordje hing dat dit niet voor onbevoegden is. Oeps, dat bordje zag ik dus echt te laat. Voor de mensen van de kerk: mijn excuses.

St. Michaëlskerk, Zwolle, grafsteen in de kerk

Rijke stinkerds

Overal in de kerk liggen grafstenen. Vroeger werden de mensen van aanzien en de mensen die rijk waren in de kerk begraven, hoe dichter bij het altaar hoe duurder de plek. Hier komt dan ook de uitdrukking ‘Rijke stinkerd’ vandaan, want ja, hoe rijk je ook bent, als je gaat ontbinden, stink je. Met warm weer kon het dan ook wel eens onaangenaam ruiken.

Voor zover ik weet worden tegenwoordig in Nederland alleen de mensen met koninklijk bloed nog in de kerk in Delft begraven.

St. Michaëlskerk, Zwolle, grafsteen in de kerk
St. Michaëlskerk, Zwolle, expositie van schilderijen in de kerk

Ik liep nog even snel langs wat schilderijen, de één mooier dan de ander.

St. Michaëlskerk, Zwolle, expositie van schilderijen in de kerk
St. Michaëlskerk, Zwolle, houtsnijwerk in de kerk

Houtsnijwerk

In de kerk was heel veel houtsnijwerk. Wat een enorme klus om dt zonder alle moderne machines van tegenwoordig te doen.

Mijn vader deed vroeger veel houtsnijwerk, ik heb vaak geïnteresseerd zitten kijken hoe hij dat deed met niets anders dan een mesje. Hij gebruikte altijd eikenhout, dat is hard hout. Knap vond ik dat! Daarom vind ik het ook leuk om ander houtsnijwerk te bekijken.

Er waren veel afbeeldingen te zien. Ook waren er koppen afgebeeld in hout die ik niet op mijn blog wilde hebben, wat een griezels.

St. Michaëlskerk, Zwolle, houtsnijwerk in de kerk
St. Michaëlskerk, Zwolle, het onze vader, gebed
Het onze vader
St. Michaëlskerk, Zwolle, houtsnijwerk en plafond
St. Michaëlskerk, Zwolle, rijk versierde gevel
St. Michaëlskerk, Zwolle, rijk versierde gevel

Als ik deze gevel bekijk, kan ik me voorstellen dat in de nissen beelden hebben gestaan die de beeldenstorm (zie boven) niet overleefd hebben.

St. Michaëlskerk, Zwolle, zonnestralen

De zon bleef de hele dag heerlijk schijnen. Geen wolkje aan de lucht tijdens déze hemelvaartsdag.

Hier heb ik alleen mijn eigen foto’s en bevindingen beschreven. Ik heb niet op internet gezocht, maar voor de geïnteresseerde lezer is er vast veel informatie te vinden over deze kerk.

Groetjes van Alja 😃
6 Replies to “Dag 111. In de St. Michaëlskerk in Zwolle”

 1. Dag Alja, Wat heb je een mooi verslag van onze Grote kerk gemaakt. En dank je voor je compliment voor de overzichtstekening van de kerk, Ik heb namelijk in het jaar 2000 deze tekening voor de kerk gemaakt. met vriendelijke groet, Bert Dijkink, Zwolle

  1. Hallo Bert, knap werk hoor die overzichtstekening, heel mooi gemaakt. En jij ook bedankt voor jouw compliment 🙂

 2. Dat orgel is een Schnitger-orgel en is beroemd om zijn prachtige klank. Er zijn dan ook al veel opnames van gemaakt.
  In de consistorie zijn mijn ouders getrouwd op 16 december 1963.
  Groet,
  Petro

  1. Wat leuk, voor jou is de kerk dus extra bijzonder! Ik zal eens op youtube zoeken naar een opname.

 3. Dat opstapje naar het orgel is inderdaad verboden Alja 🙂 Je heb dus meer van de kerk gezien dan ik.

  ShiftN is een gratis tooltje dat volautomatisch de muren rechttrekt in dit soort foto’s waarbij je altijd te maken hebt met perspectiefvertekening. Misschien een tip om eens te proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *