Dag 100!! Onder de watertoren

14 mei 2017. Bij de watertoren in Meppel is een oud sluisje dat bijna niet opvalt. 

Vroeger zag Meppel er heel anders uit dan nu. Er waren veel grachten in de stad. Deze werden vooral gebruikt om per schip goederen te vervoeren. Veel grachten zijn in de loop der tijd gedempt, gelukkig niet allemaal. Waar nu het marktplein is, liep ook een gracht. Veel pakhuizen staan er nog, nu vooral in de vorm van barretjes en restaurantjes. Met wat fantasie en je ogen half gesloten, kun je je nog een beetje in die tijd wanen. Het helpt als je eerst wat foto’s van de historische vereniging van Meppel bekijkt.

oud sluisje, bij watertoren in Meppel,
Deze overzichtsfoto laat bíjna het hele sluisje zien. Doordat er een vervallen boerderij naast staat, staat er een hek half voor voor het sluisje.

Na deze inleiding is het vergeten sluisje dat bij de watertoren ligt, beter te begrijpen. Dit sluisje was vroeger nodig om met je boot(je) in de binnenstad van Meppel te komen. Om bijvoorbeeld donderdags op de markt je goederen te verkopen.

oud sluisje, bij watertoren in Meppel,
Een beetje aan de instellingen van de camera wijzigen levert al weer een heel ander plaatje op van de sluis.

Mooi dat dit sluisje er nog gewoon is. Ik hoop dat de gemeente Meppel er goed voor blijft zorgen.

oud sluisje, bij watertoren in Meppel, tarieven, guldens, Florijn

Het is ook erg leuk dat het oude tarievenbord er nog staat. Tarief van Sluisgeld van 2 december 1913. Wat een enorme inflatie hebben we in 100 jaar meegemaakt. Met een achtspantpunter voor 2 en een halve cent door de sluis. Centen, daar betalen we niet eens meer mee. Enne… een achtspantpunter? Ik krijg niet eens één hit in google. Allerlei soorten punters, maar deze niet.

vervallen boerderij, naast watertoren in Meppel,

De vervallen boerderij waar ik het over had.

Meppel, akker, sloot, perspectief, maisland,

Naast de boerderij ligt een akker. Maisland. Een lange sloot geeft wat variatie in het nu nog bruine land. Zo te zien is het niet lang meer bruin, want de maisplantjes komen al weer boven de grond.

Timoteegras, Meppel, akker, maisland,

Als je dan door de knieën gaat kijk je tegen dit aparte gras aan. Best mooi.

Timoteegras, aren, Meppel

En van dichtbij is het ook best een bijzonder grasje. Net of er van alles opgeplakt is. Na wat googelen op florakompas.nl kwam ik erachter dat het Phleum pratense is, oftewel Timoteegras. Update (23 mei 2017): Een oplettende en kundige lezer wees mij erop dat het geen Timoteegras is, maar Grote Vossenstaart. Zie de reactie hieronder. Hij gaf ook nog wat handige boerenwijsheid mee, waardoor je het verschil makkelijker kunt onthouden.

Geweldig zo’n fotochallenge: je oefent je fotografieskills en je leert wat over grasjes of…. wat je maar wilt. Fijn dat ik het met jullie kan delen! Op naar de volgende 100 dagen.

Maar wat nou een achtspantpunter is?? Wie weet het?

Groetjes van Alja5 Replies to “Dag 100!! Onder de watertoren”

 1. Jan Paasman, coördinator Plantenwerkgroep van de Natuurbeschermingsvereniging "IJhorst-Staphorst e.o. schreef:

  Hallo Alja,coHet gras is zeer waarschijnlijk geen Timoteegras, maar Grote vossenstaart. Timoteegras is een zomerbloeier en Grote vossenstaart een voorjaarsbloeier. Een ander verschil is heel gemakkelijk: stroop de grasbloemen van Timoteegras van de aarspil af. Dat gaat niet. Wij zeggen dan altijd: Timotee geeft niet mee. Van de Grote vossenstaart gaat dat wel heel gemakkelijk. Wij zeggen dan: Vos laat gemakkelijk los. Je zou het een boerenwijsheid kunnen noemen. De bloeitijd van Grote vossenstaart op florakompas.nl is niet juist vermeld.

  1. Hallo Jan, wat fijn dat je reageert. Dan zal ik het aanpassen in het stukje. De boerenwijsheden zijn prachtig, zo kun je het goed onthouden! Groetjes van Alja

 2. Hoi Alja,
  Niet zo moeilijk hoor

  De bekendste punter is ongetwijfeld de “Gieterse punter” oftewel de achtspander. Dit was (is) een echte “allrounder” en kwam dan ook in grote aantallen voor.

   1. Aha, het is dus te vinden als achtspander. Dus gewoon de punters waar we als kinderen in Giethoorn mee gingen punteren. Op het oude tarievenbord staat het dan waarschijnlijk op de oude manier geschreven. Bedankt Huib!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *