Boerenzwaluw

Bij de natuurbeschermingsvereniging sprak ik iemand die veel boerenzwaluwen in zijn schuur heeft.

Gisteren ging ik er foto’s maken. Wat een prachtige vogels.
Bij binnenkomst van de schuur scheerden de boerenzwaluwen over ons hoofd.  Ze zaten op balken en spijlen en waren helemaal niet bang. Ze voelden zich zichtbaar op hun gemak en waren er aan gewend dat er mensen rondliepen. De eigenaar van de schuur vertelde dat ze vaak dicht bij komen zitten en dan hele ‘verhalen’ vertellen 🙂

Flits
De zwaluwen lieten zich, zonder snel op te vliegen, op de foto zetten. Het was  te donker om zonder flits te fotograferen, dat was jammer. Ik verwachtte dat ze zouden schrikken van de flits, maar ze bleven rustig zitten. Ze leken wel nieuwsgierig.

Boerenzwaluw in een schuur op een ijzeren stang

Nestjes
Op veel plekken hadden de boerenzwaluwen nestjes gebouwd. Onder balken, bovenop balken en andere plekken die ook maar een beetje geschikt waren. Deze zwaluw gluurde nieuwsgierig over de rand van het nestje.

Boerenzwaluw op nest

Kunstig hoe ze de nestjes maken van modder en stro. Als de ondergrond een beetje ruw is krijgen ze het al voor elkaar om de nestjes er aan vast te maken, het lijkt wel of het vastgeplakt zit.

Samenwerken
De zwaluwen houden hun nestje netjes. Op deze foto zie je een paartje zwaluwen dat goed samenwerkte. Het veertje moest uit het nest verwijderd worden. De zwaluw die op het nest zat hield het vast, de ander kwam eraan, nam het over en vloog er mee weg.

Twee boerenzwaluwen op nest, samenwerken om het nest schoon te houden

De zwaluwen hielden de schuur echter niet netjes, overal zat vogelpoep. De eigenaar heeft het er ieder jaar voor over om de schuur weer helemaal schoon te maken als de vogels naar Afrika zijn vertrokken.

Jonge boerenzwaluwen
Een zwaluw met drie jongen op een ijzeren stang. Mooi.
Helaas waren de oogjes door de flits rood geworden. Ik heb de oogjes zwart gemaakt, dat is wel aardig gelukt, dacht ik.

Je kunt hier goed zien dat de kopjes van de jongen nog niet zoveel kleur hebben dan bij de volwassen zwaluw. Ook zijn de staarten nog niet zo lang.

Boerenzwaluw, ouder met drie jongen, op een rijtje

In het weilandje naast de schuur liepen shetlandpony’s. In de nestjes van de boerenzwaluwen waren lange zwarte haren van deze pony’s verwerkt.

Hier zie je één van de pony’s. Ik stond eerst binnen het hek tussen de pony’s om een paar foto’s te maken. Ik ging door de knieën om ze op ooghoogte te fotograferen, daar werden ze zo nieuwsgierig van dat ze steeds heel dichtbij kwamen. Erg leuk :), maar een foto maken… ho maar. Dus maakte ik een foto achter het hek.

shetlandpony achter hek, kijken

Groetjes van Alja
2 Replies to “Boerenzwaluw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *