Hét recept van Renés appeltaart

Vorige week was mijn lieve moeder jarig. Ze had een grote doos vol gebak besteld. Heerlijk slagroomgebak van de bakker. 

Je weet echter nooit helemaal precies wie er wel en niet komen. Voor de zekerheid hebben we een appeltaart gebakken. Mocht er dan toch niet genoeg gebak zijn, dan is er nog heerlijke zelfgebakken appeltaart. Als er wel genoeg is, dan kunnen we er lekker zelf van genieten.

Al jaren bakt mijn man René bij de verjaardagen een appeltaart. Vaak helpt er wel een van de kinderen mee. Of ik. Het is een recept dat we ooit van internet haalden en dat in de loop der jaren steeds wat werd aangepast. Er is een makkelijk recept overgebleven dat altijd lukt en ook nog eens erg lekker is.

Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om het hier te delen.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram bloem
  • beetje bloem om het aanrecht te bestuiven
  • mespunt zout
  • 1 gesplitst ei
  • 160 gram suiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 250 gram boter
  • 6 grote goudreinetten, als die er niet zijn nemen wij elstar
  • 2 theelepels kaneel

Renés appeltaart, makkelijk recept, appels in stukjes

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in stukjes en meng het in een kom samen met de kaneel en de bruine suiker.

Renés appeltaart, makkelijk recept, ei splitsen

Splits het ei.

boter snijden met de kaasschaaf, makkelijk, Renés appeltaart, makkelijk recept

Doe de bloem, het eiwit, 160 gram suiker en het mespuntje zout in een kom. (Wij hadden net te weinig bloem, daarom hebben we het laatste beetje aangevuld met volkoren tarwemeel, dit kan prima). Snijd met een kaasschaaf de boter tot krullen (zo is het makkelijk te kneden) en doe dit ook in de kom. Kneed alles tot je een mooie bal deeg hebt.

Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept, bakblik invetten

Vet je bakblik in. Dit doen wij altijd met wat vloeibare boter en een kwastje. Verwarm de oven voor op 180 Cº.

Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept, bal deeg Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept, bodem uitsteken met bakblik, makkelijk Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept, Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept,

Bestuif je werkblad en je deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak. Steek er met je bakblik een cirkel uit en leg die  op de bodem van je bakblik. Bekleed dan ook de randen met de plak deeg en bewaar wat je over hebt. Schep je appelmengsel in je bakblik.

Snijd repen van de rest van je plak deeg en leg ze mooi op je appelvulling. Je kunt er een ruitvorm van maken of bedenk iets creatiefs. Bestrijk dit met het eigeel.

Zet het bakblik iets onder het midden in de oven en bak hem in 1 uur gaar. Laat hem daarna afkoelen in het bakblik.

Renés heerlijke appeltaart, makkelijk recept, Renés appeltaart, makkelijk recept, punt appeltaart

Mmmm… Bakse en eet smakelijk!

Groetjes van Alja




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *