Géén zakje voor de macaroni

E-nummers, er zijn voor- én tegenstanders. Ik schaar mijzelf onder de tegenstanders.




Ik heb jaren geleden het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ gekocht. Aan de hand daarvan ben ik bijna alles wat wij aten gaan analyseren. Ik keek op de ingrediëntenlijst en zocht alles op, de E-nummers en ook de namen.

De producenten weten allang dat er steeds meer mensen zijn die zoveel mogelijk E-nummer vrij willen leven, daarom zetten ze de namen van de E-nummers op de lijst in plaats van de E-nummers zelf. In het boekje kun je daarom ook op de namen zoeken.

Veel E-nummers hebben vervelende, sluipende bijwerkingen. En dan wordt er nog niet eens gekeken naar bijwerkingen van E-nummers als ze gecombineerd worden. Waar ik het meest op let zijn de E621 en Aspartaam.

Ik geef mezelf wel de ruimte hoor. Als ik bijvoorbeeld zaterdagsavond paprikachips eet, kan ik daar prima van genieten ook al zit er E621 in. In naturelchips zit het trouwens niet. Pizza maken we ook zelf, heerlijk. Maar als we een keer kant en klare pizza eten wegens tijdgebrek, dan eet ik dat ook met een gerust hart op. Als je altijd goed oplet, heb je al een grote voorsprong.

Ik schreef al eens over de dehydrator, de voedseldroger. Ik droogde toen heel veel bieslook uit de tuin. Ik droog van alles. Onlangs droogde ik tomaten. Daar maakte ik tomatenpoeder van. Heel handig als je bijvoorbeeld macaroni maakt. In de kant en klaar zakjes zit ook onder andere tomatenpoeder. Je kunt het net zo gebruiken, gewoon wat water erbij en andere verse of gedroogde groenten en kruiden.

Hier laat ik zien hoe ik de tomaten droogde en er poeder van maakte.
De dehydrator die ik gebruik is de Espressions EP5600.

dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes Op iedere tray van de dehydrator komt eerst een laagje bakpapier. Daarop komen de plakjes tomaat te liggen. De dehydrator aanzetten en geduldig wachten tot de tomaat gedroogd is. Nou ja, wachten… het duurt uren, dus ga lekker iets anders doen. De trays ondertussen een keer omwisselen.

dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten Mooie gedroogde plakjes tomaat zijn het resultaat.

dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten in stukjes, koffiemolen



Speciaal voor de gedroogde groenten heb ik eens een elektrische koffiemolen aangeschaft. Ik heb het eerst geprobeerd op andere manieren. Een vijzel wil wel, maar dat is heel veel werk, het duurt lang en je krijgt een lamme arm. In een ouderwetse draaikoffiemolen wil het niet. In een elektrische koffiemolen is het een fluitje van een cent. Met een schone schaar knip ik de gedroogde plakjes iets kleiner en malen maar.

dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten in stukjes, koffiemolen, gemalen tomaat dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten in stukjes, koffiemolen, gemalen tomaat Ik bewaar het poeder in een glazen pot met een ijzeren deksel. Als er geen vocht bij kan komen, blijft het heel lang goed.
Als je macaroni maakt, doe je wat tomatenpoeder in een schaaltje, een beetje water erbij, even wachten en bepalen of het dik genoeg is, zo niet, doe je er nog wat poeder bij. Als het te dik is doe je er nog wat water bij.

dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten in stukjes, koffiemolen, gemalen tomaat dehydrator, voedseldroger, tomaten, plakjes, gedroogde tomaten in stukjes, koffiemolen, gemalen tomaat dehydrator, voedseldroger, gedroogde paprika, paprikapoeder, gedroogde prei, preipoeder In deze potjes zit gedroogde prei en paprika, dit had ik al eerder gemaakt. Handig als een groente eens in de reclame is. Je kunt lekker veel inslaan, het drogen en gebruiken wanneer het je uitkomt.

Groetjes van Alja




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *